Insuficiența de vitamina D reprezintă o problemă globală. Peste jumătate dintre femeile aflate la menopauză și care suferă de osteoporoză nu dispun de o cantitate suficientă de vitamina D. Studiile arată că circa 97% dintre pacienții spitalizați cu fractură non-traumatică, din cauza unor căzături ușoare, prezintă insuficiență de vitamina D.

Vitamina D joacă un rol vital în absorbția calciului în organism, din alimentație și/sau suplimentele alimentare. Nivelul de calciu trebuie menținut pentru a asigura o refacere normală a capitalului osos, pentru formarea unor oase puternice și sănătoase și pentru prevenirea fracturilor. Insuficiența de vitamină D poate cauza absorbția insuficientă a calciului și incapacitatea de reducere a nivelurilor de hormon paratiroidian (PTH), care provoacă o resorbție mărită la nivelul oaselor și o scădere a densității minerale osoase (DMO).
Osteoporoza, afecțiune cronică
Osteoporoza reprezintă o afecțiune cronică, ce provoacă pierderea de masă osoasă și predispunerea la fracturi. Osteoporoza afectează circa 1/3 dintre femeile cu vârste cuprinse între 60 și 70 de ani și 2/3 dintre femeile cu vârste de peste 80 de ani; circa 200 de milioane de femei din întreaga lume suferă de osteoporoză. Mai mult, numeroși bărbați în vârstă sunt afectați de osteoporoză.

Femeile își pot pierde 1/3 din masa osoasă în primii 5 ani după instalarea menopauzei. Pierderea masei osoase care poate apărea după menopauză crește riscul ca o femeie să sufere de osteoporoză și de fracturile aferente acesteia.

Fracturile osteoporotice pot provoca deformări, invaliditate și pierderea mobilității, ceea ce poate împiedica persoanele afectate să participe la activitățile zilnice făcându-le să depindă mai mult de persoanele din jur.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment