Tiroida este o glandă care domină funcționarea întregului nostru organism. Din această cauză, menținerea sănătății ei este vitală. Femeile prezintă un risc mai mare de a dezvolta probleme tiroidiene o dată cu înaintarea în vârsta și în special, dacă există boli tiroidiene în familie.

Ce este tiroida?
Tiroida reprezintă o glandă mică, sub formă de fluture, situată în partea de jos a gâtului. Funcția acestei glande este să secrete hormoni tiroidieni. Principalii hormoni eliberați sunt triiodotironina (T3) și tiroxina (T4). Acești hormoni tiroidieni livrează energie celulelor corpului.

Maladiile apărute din cauza tiroidei
Afecțiuni apărute din cauza tiroidei
Hipotiroidia
Aceasta apare când glanda tiroidă este insuficient activă, formată necorespunzător la naștere, îndepărtată chirurgical parțial sau total, devine incapabilă să producă suficienți hormoni tiroidieni. Una dintre cele mai comune cauze ale hipotiroidei este afecțiunea autoimunității numită Hashimoto, în care anticorpii țintesc gradual tiroida și îi distrug abilitatea de a produce hormoni.

Simptomele hipotiroidei - oboseala, creșterile inexplicabile în greutate, depresia, dificultățile de concentrare, pielea uscată ce prezintă senzații de mâncărime, deteriorarea parului, sensibilitatea la temperaturi extreme, constipația, crampele musculare, fluxul menstrual crescut, infertilitatea.

Hipertiroidia
Această afecțiune apare atunci când glanda tiroidă devine hiperactivă și produce prea mulți hormoni tiroidieni. Cea mai frecventă cauză a hipertiroidei este o afecțiune a autoimunității cunoscută ca boala Graves, în cazul căreia anticorpii acționează asupra tiroidei și determină accelerarea producției de hormoni.

Simptomele hipertiroidei - nervozitatea, iritabilitatea, transpirația excesivă, subțierea pielii, fragilitatea părului, slăbiciunea musculară în special în zona brațelor superioare și a coapselor, tremurul mâinilor, tulburările de panică, insomnia, accelerarea bătăilor inimii, pierderile în greutate, fluxul menstrual scăzut.

Cancerul tiroidian
Un mic procent din acești noduli tiroidieni sunt canceroși. Această formă de cancer este destul de rară, dar totuși incidența ei este în creștere. Cancerul tiroidian, în special la începutul dezvoltării sale poate sa nu provoace nici un fel de simptome.

Pe măsură ce crește, apar și semnele acestuia - senzația unui nodul în gât, mărirea gâtului, ganglionii măriți, răgușeală, dificultăți de vorbire, modificări de voce, dificultăți de înghițire sau sentimentul de sufocare, dificultăți de respirație, dureri în gât și ale gâtului, inclusiv dureri ce se prelungesc până în zona urechilor, tuse persistentă sau cronică, asimetrie a glandei tiroide (noduli mari pe o parte).

Afecțiunea autoimunității tiroidiene
Cele mai multe disfuncții ale tiroidei sunt cauzate de această afecțiune care se referă la perturbarea abilitații naturale a corpului de a diferenția țesuturile, organele și glandele de bacteriile exterioare, virusuri sau alți agenți patogeni. Aceasta poate determina sistemul imunitar să atace în mod greșit zonele afectate, producând anticorpi. În cazul afecțiunii autoimunității tiroidiene, anticorpii fie distrug gradual tiroida, fie o fac hiperactivă.

Tiroidita
Aceasta apare când tiroida se inflamează, din cauza unor bacterii sau boli virale.

Noduli tiroidieni (gușa)
Uneori, tiroida poate crește în dimensiuni, în principal din cauza bolilor Hashimoto, Graves, deficiențelor nutriționale sau a altor dezechilibre tiroidiene. Atunci apare gușa. În cazul acesteia, simptomele pot fi sensibilitatea la atingerea mărului lui Adam, dificultățile de respirație, senzația de sufocare sau lipsa de aer, tusea, răgușeala sau senzația că există alimente rămase în gât.

Unele persoane pot dezvolta și anumite chisturi, atât solide, cât și umplute cu lichide, noduli, tumori și umflaturi la nivelul glandei tiroide. Simptomele nodulilor tiroidieni includ palpitații, insomnie, pierderi în greutate, tremur și alte simptome comune cu ale hipertiroidiei.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment