De cele mai multe ori, alunițele obișnuite reprezintă niște leziuni pigmentate relativ uniforme, de culoare maronie, brună sau chiar asemănătoare cu a pielii, plane sau elevate, de obicei cu dimensiuni sub 1 cm, care cel mai adesea pot determina eventual numai un disconfort estetic.

Însă când trebuie să ne punem semne de întrebare legate de aspectul alunițelor?
Alunițele trebuie urmărite, deoarece există o variantă de cancer de piele foarte agresiv, melanomul malign, ce seamănă foarte mult ca aspect cu nevii pigmentari, o astfel de leziune periculoasă fiind astfel neglijată și ignorată de pacienți, care o consideră o banală aluniță.
alunite
Există și posibilitatea apariției melanomului pe o aluniță preexistentă, situație demnă de identificat din vreme, deoarece în ambele variante, surprins în faza inițială, melanomul reprezintă o tumoră vindecabilă prin simpla îndepărtare a leziunii prin excizie chirurgicală. Trebuie să ne auto-examinăm periodic pentru a vedea ce modificări apar la alunițe.

Când se constată diferențe, trebuie de adresat la medicul dermatolog. Acesta va stabili un diagnostic al leziunii, fie că e vorba de o simplă aluniță cu aspect atipic sau în cazurile extreme, chiar de melanom. În cabinetele de dermatologie nevii pigmentari se pot examina prin procedeul numit dermatoscopie, o metodă neinvazivă, simplă și ușor de efectuat, care reușește în mare măsură să stabilească un diagnostic exact al tipului de leziune.

În cazul apariției unei suspiciuni de melanom se indică biopsie sau excizia chirurgicală radicală a formațiunii, care vindecă boala în stadiile precoce. Există o abordare greșită că nu e bine să se umble la alunițe. Din contra, consultul medical, intervenția în fazele precoce, îndepărtarea definitivă a unei leziuni suspecte constituie singura opțiune corectă pe care o putem avea.

Care sunt semnele
Fiecare trebuie să-și autoexamineze pielea (inclusiv palmele, tălpile, pielea capului și zona genitală) și să analizeze alunițele folosind o regulă foarte simplă și ușor de utilizat, regula ABCDE.

Asimetrie - o jumătate a leziunii nu seamănă cu cealaltă jumătate;
Borduri - marginile sunt neregulate sau difuze, imprecis delimitate;
Culoare - o colorație neuniformă, cu diverse nuanțe de maro, negru sau chiar roșu, alb, albastru;
Dimensiune - peste 6 mm;
Evoluția - alunița ce își schimbă aspectul prin modificare de dimensiuni, formă, culoare, sau o aluniță ce nu seamănă cu celelalte, devine sensibilă (mâncărime, durere) sau chiar sângerează;

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment