Un rol important în prevenirea cariei dentare şi afecţiunilor paradonţiului îl are igiena orală corectă. Analizând şi urmărind un cerc de pacienţi am constatat că nu cunosc cum se efectuează corect periajul, care sunt mijloacele de bază a igienei bucale.

Din cauza educaţiei sanitare stomatologice ce lasă de dorit, maladiile cerioase au atins un procentaj alarmant. Obiectul principal al igienei bucale îl constituie periuţa dentară, ei pasta care se alege pentru fiecare persoană individual luând în consideraţie următoarele:
- hipersensibilitatea dentară;
- prezenţa protezelor dentare;
- prezenţa implantelor;
- fluoroza.
Profilaxii dentare
Pastele dentare sunt recomandate a fi folosite sub 2 aspecte: (dimineaţa) un tip de pastă (cu scop de înălbire, anticaries, antibacterian), alt tip (seara) - antiinflamator, pe bază de plante.

Ca mijloace de igienă bucală se utilizează scobitorile, care sunt recomandate pacienţilor cu proteze dentare, flosele dentare, clătiturile bucale. Flosele interdentare sunt considerate un element secundar ce completează periajul dentar, pot fi prezentate sub forme diferite: standart, extrafine (pentru pacienţii cu înghesuiri dentare), groase îmbibate cu uleiuri, antiseptice şi deodorante.

Firul interdentar se ia de aproximativ 15 cm şi se răsuceşte pe indicele ambelor mâini, după care se introduce între spaţiul interdentar prin mişcări dute-vino şi îndepărtează resturile alimentare. Scobitorile se recomandă de utilizat cât mai rar, deoarece sunt traumatizante pentru papilele interdentare şi duc la formarea pungilor dentare.

Elixirele sunt preferabil de folosit în cure de 7 zile - 10 zile în lună, dimineaţa şi seara cu scopul de profilaxie a cariei dentare şi maladiilor paradantiului marginal. (După Natura)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment