Toată lumea se confruntă cu momente sau cu perioade de insomnie ori de somn perturbat. Agitaţia, teama, grijile materiale ori problemele sufleteşti pot provoca crize grave de somn. Şi bolile pot duce la insomnii: durerile fizice, tensiunea arterială redusă, astmul, dereglările hormonale, depresiile sunt duşmani redutabili ai nopţilor liniştite.

Nu există o regulă în ceea ce priveşte durata obligatorie de somn: fiecare individ are orarul său. Sugarii şi unii adolescenţi pot dormi până la 12 ore pe zi, în vreme ce vârstnicii se mulţumesc adesea cu cinci sau şase ore de somn pe noapte.
Insomniile
Lipsa somnului provoacă iritabilitate, ineficientă profesională, incapacitatea de a ne concentra. Din fericire, organismul are forţa de a recupera o perioadă de insomnie ceva mai îndelungată. Mai multe nopţi prost dormite se „repară" o singură dată, printr-un somn profund de 10-12 ore.

Anumiţi insomniaci ajung în stări de iritare nervoasă atât de accentuate, încât nu mai reuşesc să se destindă suficient pentru a putea adormi. În asemenea condiţii se creează un cerc vicios de surmenaj şi de insomnie şi subiecţii se epuizează total.

Sfaturi pentru un somn bun
Durata somnului
- Respectaţi-vă ritmul de somn: culcaţi-vă şi sculaţi-vă mereu la aceeaşi oră.
- Dacă va treziţi în miez de noapte, nu vă chinuiţi. Rămâneţi în pat,"citiţi, ascultaţi o muzică lină.
- Persoanele care lucrează în schimburi suferă adesea de dereglări ale somnului. Ar fi bine să solicite o reorganizare a prestaţiei profesionale.
- Cei care dorm prost noaptea să renunţe la somnul de peste zi.

Camera de dormit
- Actele de la birou, televizorul, telefonul sau disputele cu partenerul nu-şi au locul în pat.
- Învăţaţi sa vă iubiţi dormitorul. Aranjaţi-l pe gustul dvs. şi în culori care vă plac.
- Pijamalele şi cămăşile de noapte să fie largi, comode.
- Nu dormiţi în pielea goală. Un simplu tricou vă scuteşte de contracţii musculare la ceafă şi umeri.
- Evitaţi pernele prea îndesate.
- Şira spinării trebuie să rămână dreaptă.
- Lăţimea patului ar trebui să depăşească cu 20 cm dimensiunea dvs. Temperatura ideală pentru somn: 16-18°C.

Mâncăruri şi băuturi
- Cafeaua, Cola şi chiar ciocolata conţin cofeină şi înviorează. Aşadar, după ora 16.00, nu mai consumaţi nici un produs care conţine cofeina! În schimb, dacă sunteţi hipotensivi, este valabil contrariul.. O ceaşcă de cafea îndulcită cu miere, înainte de culcare, stimulează irigarea cu sânge a creierului şi somnul.
- Nicotina este şi ea un stimulent.
- Renunţaţi la alcool seara, căci el calmează sistemul nervos doar pentru câteva ore.
- „Somnifere" ideale: puţi-
nă pâine sau fructe. Chiar şi un pahar Cu lapte cu miere poate face minuni. Atenţie la mâncărurile grele şi la dulciuri!
- Salata verde conţine substanţe calmante.
- Pâinea integrală şi cerealele (musli) au un efect calmant datorită complexului de vitamine B pe care le conţin.
- Produsele care conţin tryptofan sunt mai eficiente ca somniferele. De exemplu: spaghetele (din faină integrală), brânza, iaurtul. Ele trebuie consumate cu 2-4 ore înainte de culcare.
- O „licoare" preparată de dvs. vă poate ajuta să dormiţi: puneţi să fiarbă 1/4 1 de lapte cu două linguriţe de seminţe de anason pisate. Strecuraţi şi îndulciţi cu miere. Beţi o ceaşcă cu lh 30 înainte de culcare.

Arome care provoacă somnul
- Picuraţi înainte de culcare 1 -3 picături de ulei de levănţică pe o batistă, lângă pernă. În felul acesta, pe timpul nopţii, veţi inspira parfumul calmant al uleiului.
- Puneţi 6-10 picături de ulei de levănţică într-o ceşcuţă cu lapte. Amestecaţi bine şi turnaţi laptele în apa de baie. Durată băii: 30 de minute.
- Puneţi 4-10 picături de ulei de levănţică în lampa (specială) pentru parfumat încăperile şi lăsaţi lampa să ardă circa o oră.

Dăunătoare somnului sunt, de pildă, spray-urile folosite de astmatici. Dar şi multe medicamente pe care le puteţi procura fără reţetă conţin cofeină. Dacă vreun medicament vă provoacă insomnie, luaţi-l dimineaţa. (După Timpul)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment