Durerile de cap şi migrenele reprezintă cele mai întâlnite afecţiuni de care fiecare dintre noi suferă, indiferent de vârstă. Cercetătorii estimează că doar în Statele Unite ale Americii există 40-50 milioane de persoane care suferă de dureri de cap cronice. Acestea apar ca urmare a unor dezechilibre electrice sau chimice în centrii din creier care se ocupă cu reglarea vaselor de sânge din jurul capului şi a gâtului.

Stresul, reacţiile la anumite alimente, dezechilibrele hormonale şi predispoziţia genetică, precum şi zgomotul puternic sunt tot atâtea cauze care ne dau dureri de cap. Majoritatea persoanelor au ocazional câte o migrenă, tratată de cele mai multe ori cu aspirină sau ibuprofen. Există însă şi metode alternative de tratament.
Sfaturi pentru a scăpa de migrene
Suplimente de vitamine
Suplimentele de vitamine şi produsele pe bază de plante s-au dovedit a fi extrem de eficiente în tratarea migrenelor. Este vorba în special de suplimentele de magneziu, riboflavină şi planta cunoscută în magazinele de tip plafar sub numele de „iarbă moale" sau „iarba fetei".

Bioterapia
Bioterapia şi terapia de relaxare sunt indicate în eliminarea tensiunii acumulate la nivelul capului.
Biofeedback-ul este o metodă prin care se învaţă controlarea şi reglarea proceselor biologice, precum bătăile inimii, circulaţia sangvină şi tensiunea arterială. Terapia de relaxare ia multe forme. Ea se poate realiza prin meditaţie, vizualizare, proiectarea mentală a unor peisaje relaxante sau prin exerciţii de respiraţie. Acestea sunt mult mai eficiente dacă sunt practicate zilnic.

Activitatea chiropracticienilor
Activitatea chiropracticienilor s-a dovedit benefică în eliminarea tensiunii cauzate de încordarea muşchilor sau de poziţia corporală incorectă pe care o adoptăm la birou sau în timpul activităţilor zilnice. Studiile au arătat că această practică este mult mai eficientă pe termen lung decât orice terapie pe bază de medicamente. Dacă slujba pe care o aveţi vă obligă să staţi pe scaun timp de mai multe ore, această activitate vă poate alina durerile de cap.

Hipnoza
Hipnoza este folosită ca tratament al durerilor cronice, însă succesul său depinde de cât de receptiv este pacientul la indicaţiile terapeutului. Hipnoza este similară tratamentelor pentru relaxare, însă permite în acelaşi timp terapeutului să pătrundă în subconştientul pacientului. În acest fel pot ieşi la iveală traume emoţionale ascunse şi se pot evidenţia cauzele psihologice ale stresului.

Acupunctura
Acupunctura este folosită pentru reducerea sau chiar înlăturarea durerii de cap. Se consideră că acele folosite în această tehnică stimulează sistemul nervos să pro­ducă endorfine sau alte chimicale şi hormoni care acţionează asupra stării de spirit şi a perceperii durerii. Studiile au arătat că acupunctura este mult mai eficientă în migrene şi dureri de cap cauzate de tensiunea acumulată, de stres.

Uleiuri
Uleiurile folosite în aromaterapie ajută la relaxarea muşchilor. Sunt indicate esenţele de lavandă, eucalipt, mentă şi rozmarin. Aceste uleiuri pot fi folosite în timpul masajului, al băilor sau prin arderea în recipiente speciale.

Masajul
Masajul este eficient în îndepărtarea stării de încordare de la nivelul muşchilor gâtului, ai capului şi ai umerilor.Dacă durerea de cap este însoţită de febră, perturbări ale vederii şi vorbirii, ameţeală sau slăbiciune în întreg corpul, este indicat să consultaţi de urgenţă medicul pentru că poate fi vorba de o afecţiune mai gravă.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment