Unele dintre cele mai frecvente accidente casnice sunt arsurile, care, in majoritatea cazurilor, au loc in bucatarie. O mare parte dintre arsurile casnice sunt produse in urma contactului cu lichide fierbinti: ulei incins, apa fiarta, ceai, cafea. In alte cazuri arsurile sunt provocate direct de flacara sau de obiecte fierbinti precum fierul de calcat, resouri, prajitorul de paine, usa incinsa a aragazului. Zonele cele mai afectate sunt mainile si toracele, mai putin capul si picioarele.

Cele mai multe arsuri minore se vindeca de la sine fara sa fie nevoie de tratament in spital. O buna ingrijire la domiciliu este de ce mai multe ori suficienta pentru a reduce simptomele unei arsuri si a grabi vindecarea.
Arsurile - cum se tratează
In functie de profunzimea leziunilor produse la nivelul pielii, arsurile sunt de mai multe feluri:

Arsura de grad I intereseaza numai stratul superficial al pielii, epidermul. Se manifesta prin roseata pielii, edem local, durere si usturime. Arsura tipica de gradul I este eritemul solar, produs prin expunerea îndelungata la soare. Se vindeca de obicei in 3 - 6 zile, fara sa lase cicatrice.

Arsura de grad II intereseaza epidermul pe care-l decoleaza de stratul mai profund, dermul, provocând aparitia flictenelor, vezicule (basici) pline cu lichid galbui, care nu este altceva decât plasma sangvina. Acest tip de arsura este provocat de lichide fierbinti care au actionat o durata scurta asupra pielii. Este cea mai dureroasa pentru ca sunt atinse terminatiile nervoase de la acest nivel. Se vindeca in 10 – 20 de zile si poate lasa cicattrice.

Arsura de grad III intereseaza dermul în totalitatea lui. Flictenele au continut sangvinolent. Durerea nu mai este atât de intensa, poate sa si lipseasca deoarece terminatiile nervoase pot fi sau sunt distruse complet.

Arsura de grad IV intereseaza toate straturile pielii, apare necroza (moartea celulelor).

In clasificarea arsurilor un rol important il are si suprafata zonei de tegument afectate. Daca arsura a afectat o portiune de piele mai mare decat suprafata mainii persoanei respective se considera ca este o arsura mai serioasa care trebuie tratata de medic.

Majoritatea arsurilor casnice sunt de gradul I si II. Daca zonele lezate sunt portiuni mai sensibile de piele precum cele de pe fata sau organe genitale, este indicat sa se consulte medicul chiar si in cazul arsurilor aparent minore.

Cum se trateaza arsurile de gradul I?
 • - Receste zona arsa sub jet de apa pentru cateva minute;
 • - Aplica pe pielea vatamata o crema ce contine aloe vera sau creme speciale pentru arsuri;
 • - Calmeaza durerea cu un anagezic precum ibuprofenul;
 • - Aplica un antibiotic local pe arsura;
 • - Nu ezita sa consulti medicul daca ai ingrijorari cu privire la evolutia arsurii
Pentru arsurile minore de gradul II:
 • - pune zona arsa in apa rece cat mai repede si mentine pentru cel putin cinci minute;
 • - trateaza ca pe o arsura de gradul I, cu analgezic, antibiotic local, creme cu aloe vera;
 • - nu sparge eventualele basici;
 • - daca se sparg de la sine, clateste zona cu apa curata si aplica un atibiotic topic;
 • - nu atinge zona lezata cu mainile murdare, exista riscul de infectare;
 • - urmareste evolutia zonei arse si prezinta-te la medic daca leziunea s-a infectat.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment