Otita este o inflamaţie a urechii, cauzată în majoritatea cazurilor de o infecţie. În funcţie de locul unde este localizată, otita poate fi medie şi se localizează în urechea medie sau otită externă şi se traduce prin inflamaţia pavilionului urechii şi a ductului auditiv extern.

Otita externă poate fi cauzată de un traumatism, de o eczemă, de o infecţie virală sau de faptul că apa pătrunde în conductul auditiv şi rămâne acolo pentru mai mult timp. Otita medie se împarte în otită medie acută (infecţia urechii medii) şi otită medie supurată (acumularea unei secreţii în ureche fără apariţia infecţiei).
Otita - inflamație a urechii
Cei mai predispuşi la otită medie sunt cei care au cicatrici rinofaringiene, deviaţii de sept, sinuzite cronice sau acute sau rinofaringite cronice sau acute. De asemenea, factorii de risc pot fi şi expunerea pasivă la fumul de ţigară, sau frecventarea unei colectivităţi (grădiniţă) . Otita se manifestă de obicei la copii pentru că în cazul lor urechea nu este definitiv dezvoltată, trompa lui Eustache fiind mai scurtă.

Otita medie acută se caracterizează prin inflamarea inclusiv a cunoscutelor oscioare ciocan, nicovală şi scăriţă. În principal, otita apare atunci când tubul de legătură dintre gât şi urechea medie, numit trompa lui Eustache, se închide. În acest caz, lichidul care în mod normal curgea se adună în ureche.

Otita se manifestă prin apariţia unei dureri care se instalează brusc şi care e foare puternică. Tot din simptomatologia otitei fac parte scăderea auzului, cauzată de inflamare, febra şi durerile de gât. Mai mult, otita duce la apariţia tulburărilor de somn, scăderea apetitului, vărsături şi irascibilitate.

De obicei, otita se instalează la sfârşitul unei perioade de răceală. Foarte rar, otita apare fără ca în prealabil organismul să fie afectat de gripă sau răceală. De fapt, răceala este cea care cauzează umflarea şi închiderea trompei lui Eustache.

Inflamaţia nu porneşte de la urechea externă spre interior. Inflamaţia porneşte dinspre faringe, deci dinspre interior spre urechea medie. Otita medie acută evoluează fără să perforeze timpanul. Însă la consult se poate observa că timpanul este de culoare roşu aprins.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment