Prostata produce lichidul spermatic în care „înoată" spermatozoizii. Ea este situată sub vezica urinară şi cuprinde uretra, care iese din ea. Odată cu vârsta, prostata îşi măreşte dimensiunile şi, din cauza poziţiei sale, stânjeneşte micţiunea. În majoritatea cazurilor, bărbaţii de vârstă înaintată prezintă modificarea dimensiunilor prostatei.

Simptomele măririi dimensiunilor prostatei sunt scurgerea lentă a urinei, incontinenţa urinară, dificultăţi la începutul şi sfârşitul micţiunii, evacuarea incompletă a vezicii urinare. În cazul reţinerii urinei în vezică creşte riscul apariţiei infecţiei. Prostata îşi poate mări dimensiunile într-atât încât micţiunea devine absolut imposibilă. În asemenea cazuri este necesar ajutorul medical urgent.
Creșterea dimensiunilor prostatei
Se par că seleniul împiedică creşterea intensă a dimensiunilor prostatei. Cu toate că această afirmaţie nu se bazează pe nici o descoperire medicală, având în vedere utilitatea seleniului pentru sănătate se recomandă seleniu, care acţionează benefic asupra sănătăţii în general şi poate fi util şi pentru combaterea măririi prostatei.

Literatura medicală consemnează în repetate rânduri că zincul reduce dimensiunile prostatei. Fiţi atenţi: administrarea zincului sub formă ionică poate provoca deficitul altor microelemente, de exemplu al cuprului, din cauza asimilării concurente în intestin. Utilizarea compuşilor complecşi previne o astfel de concurenţă şi asigură asimilarea adecvată a tuturor microelementelor.

Prostaglandinele se găsesc în cantităţi mari în prostată. Acizii graşi esenţiali sunt predecesorii prostaglandinelor: însă unele etape ale sintetizării lor devin mai dificile odată cu vârsta, ceea ce, conform datelor unor cercetări, poate contribui la mărirea prostatei. Consumul acizilor graşi deja activizaţi accelerează transformarea lor şi poate contribui la reducerea dimensiunilor prostatei.

Pentru a obţine un rezultat cât mai bun în urma consumului de acizi graşi esenţiali, începeţi cu alcătuirea unei diete de bază a macrocomponenţilor şi suplimentaţi-o cu acid linoleic şi untură de peşte în proporţie de 1:4. Administraţi acest supliment de 1-3 ori pe zi. Poliena conţine deja acidul linoleic şi untura de peşte în proporţia necesară.

În atenţia bolnavilor de diabet: untura de peşte poate fi cauza schimbărilor neaşteptate ale nivelului zahărului în sânge la unii diabetici. Urmăriţi cu atenţie nivelul zahărului în sânge, când consumaţi untură de peşte şi întrerupeţi tratamentul, dacă nivelul zahărului devine dificil de controlat.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment