Ficatul este unul dintre cele mai mari si mai importante organe din corp, avand peste 500 de functii vitale. Este totodata un organ care se reface foarte usor. El poate ramane functional chiar daca 80 – 90% dintre celulele sale sunt afectate. Se poate regenera complet in cateva saptamani, atunci cand o mare parte din el s-a rezecat chirurgical.

Totusi, ficatul nu este indestructibil. Substante toxice precum alcoolul si medicamentele sau virusi precum hepatitic B si C, pot produce lezarea permanenta a ficatului. Cand suferinta ficatului este foarte avansata (precum in ciroza), tesutul sanatos este inlocuit cu un alt tip de tesut iar ficatul nu mai este capabil sa se repare si treptat isi pierde functia, iar in cele din urma intreg organismul are de suferit. Leziunile ireversibile ale ficatului nu mai au tratament, singura solutie fiind transplantul hepatic.
Ficatul - unul dintre cele mai mari și mai importante organe din corp
Suferinta ficatului nu se produce doar in cazul acestor agresiuni extrem de severe. Ficatul „oboseste” si din cauza alimentatiei neadecvate si a stilului de viata. Ficatul este dependent de ce mancam, dar si de cum mancam si chiar de cum traim.

Daca consumam alimente fara vitamine, alimente aditivate (cu Euri, coloranti, amelioratori), alimente cu multe glucide si grasimi, ficatul va avea de suferit. Alimentatia excesiva si lipsa meselor regulate determina ficatul sa faca rezerve si din nefericire, acestea se formeaza din grasimi si se depoziteaza chiar in ficat, ducand la aparitia ficatul gras (steatoza hepatica).

De ce este ficatul un organ esential organismului?
Pentru ca indeplineste o serie de functii pe care nici un alt organ nu le poate efectua. Chiar daca functia de “filtru” prin care separa substantele nutritive de substantele toxice, inutile din sange este principala sa ocupatie, aceasta nu este singura.

Ficatul este de asemenea un depozit de glucoza, sub diferite forme, din care aceasta se elibereaza in sange cand organismul are nevoie de energie.

Totodata ficatul este “fabrica” in care se produc o multitudine de substante vitale organismului:
  • proteine, necesare pentru crestere si dezvoltare, pentru reparatii in organism, producere de hormoni etc;
  • bila, absolut necesara digestiei alimentelor grase;
  • colesterolul, o substanta care desi si-a capatat o aura negativa, este totusi foarte importanta pentru organism ;
  • substante care au rol in coagularea sangelui;
  • substante implicate in imunitate, care lupta impotriva infectiilor.
Cum se manifesta un ficat obosit?
Trebuie sa stiti ca ficatul nu doare in mod obisnuit, ci doar in cazuri exceptionale (abcese, tumori, insuficienta cardiaca). Daca ati simtit o durere in partea dreapta a abdomenului este foarte probabil sa aiba drept cauza colonul sau vezica biliara. Suferinta ficatului se insoteste de cu totul alte simptome decat durerea localizata in partea dreapta.

Daca suferi de stari de greata (mai ales dupa o masa care contine multe grasimi), balonari, constipatie, dereglari ale digestiei, colon iritabil, acnee, mancarimi ale pielii si te simti tot timpul epuizata, deprimata si irascibila este foarte posibil sa fie din cauza unui ficat obosit.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment