Deseori, alimentaţia noastră şi stilul de viaţă nesănătos ne fac vulnerabili la diabetul zaharat. Cunoscând factorii de risc asociaţi cu diabetul zaharat, menţinând un stil de viaţă sănătos şi evitând activităţile nefavorabile, care cresc riscul de diabet zaharat, am putea preveni apariţia acestei afecţiuni.

Obezitatea
Obezitatea este una dintre principalele cauze ale diabetului de tip 2. Obezitatea ridică rezistenţa la insulină. Prin micşorarea excesului de grăsime din organism, persoanele obeze şi supraponderale ar putea normaliza nivelul de zahăr în sânge.
Factorii de risc in diabetul zaharat
Pentru a preveni diabetul zaharat, indicele de masă corporală trebuie să fie mai mic de 25. Persoanele cu indicele cuprins între 25 şi 29,9 sunt considerate cu un exces de greutate. Indicele de masă corporală al persoanelor obeze este mai mare de 30.

Zahărul
Zahărul şi glucidele în exces cresc riscul de diabet zaharat. Chiar şi o persoană ce consumă mult zahăr sau glucide rafinate o perioadă lungă ar putea dezvolta diabet. Insulina secretată de pancreas ajută organismul să absoarbă glucoza. Când mâncăm în exces zahăr sau carbohidraţi, pancreasul produce mai multă insulină pentru a absorbi excesul de glucoză.

Cu toate acestea, dacă vom continua să consumăm în exces glucide, mai mult decât necesarul pentru organism, pancreasul va fi nevoit să activeze în plus. În cele din urmă, pancreasul suprasolicitat n-ar putea îndeplini funcţia sa normală, conducând la diabet. Pentru a permite pancreasului să funcţioneze eficient, trebuie să limităm consumul de carbohidraţi şi zahăr.

Stresul
Studiile au descoperit că există o asociere strânsă între stres şi creşterea nivelului de glucoză în sânge. Stresul prelungit şi suferinţa emoţională ar putea cauza rezistenţa la insulină. Întrucât stresul a devenit parte a vieţii moderne, pentru a reduce diabetul zaharat, ar trebui să cunoaştem tehnicile de management al stresului.

Somnul
Somnul insuficient ar putea creşte riscul de diabet zaharat. Dacă sunteţi privat de un somn bun, creşteţi riscul de a avea diabet de tip 2. Cercetătorii au descoperit că tulburările de somn au tendinţa de a creşte nivelul de zahăr din sânge. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment