Venele varicoase (varicele) si venectaziile sunt doua afectiuni distincte ale sistemului circulator. Ele afecteaza vase de tipuri diferite si evolueaza diferit una de alta. Daca varicele au implicatii medicale serioase datorita complicatiilor pe care le pot produce, venectaziile sunt, in schimb, mai mult o problema de ordin estetic. Multe persoane cred ca au varice cand de fapt afectiunea lor este pur estetica, fara modificari ale functionarii venelor.

Venectaziile reprezinta dilatatii ale veselor mici din piele, venule si capilare si se datoreaza unei fragilitati a peretelui vascular. Apar frecvent pe picioare, dar pot avea si alte localizari pe corp sau chiar pe fata. Au aspectul unor firisoare rosii sau albastre asezate intr-o retea sau intr-un manunchi.
Venele varicoase (varicele) și venectaziile - două afecțiuni distincte ale sistemului circulator
Venele varicoase sunt foarte umflate, dilatate, de culoare albastru inchis, sub forma unui cordon la nivelul gambei, uneori avand un aspect sinuos (intortocheat). Apar ca niste proeminente inchise la culoare, vizibile la nivelul pielii, pe partea interioara sau posterioara a gambei.

Varicele afecteaza venele mari si superficiale ale picioarelor si apar atunci cand presiunea sangelui din aceste vene este mare si cand peretele venelor este deteriorat.

De ce apar varicele?
Este important de stiut ca varicele sunt de doua feluri: varice primare, cand nu exista o boala care sa conduca la aparitia lor si varice secundare, rezultatul unei alte afectiuni (de exemplu, tromboza venoasa profunda poate conduce la aparitia varicelor). Varicele primare, la care ne referim in continuare, sunt cele mai frecvente, afecteaza mai mult femeile si nu au o singura cauza.

Lista factorilor care contribuie la aparitia lor cuprinde:
  • Statul prelungit in picioare – impiedica curgerea sangelui catre inima si favorizeaza stagnarea sa in venele picioarelor;
  • Tipul constitutional - obezitatea este un factor de risc important;
  • Lipsa de activitate fizica;
  • Alimentatia saraca in vitamine – afecteaza troficitatea venelor si produce modificari in peretii acestor vase, care isi pierd elasticitatea si rezistenta;
  • Tulburari endocrine – acestea survin mai frecvent la pubertate, in timpul sarcinii si la menopauza. Anticonceptionalele orale sau alte medicamente ce contin estrogeni si progesteron cresc riscul de a dezvolta varice sau venectazii;
  • Sarcina – uterul voluminos comprima venele din abdomen si in acest fel ingreuneaza intoarcerea sangelui catre inima si contribuie la stagnarea lui in membrele inferioare; de obicei aceste varice dispar in mai putin de trei luni dupa nastere;
  • Cauze genetice – lipsa sau insuficienta valvelor din interiorul venelor de la picioare.
  • Istoricul familial – daca ai avut in familie cazuri de varice ai un risc mai mare de a dezvolta si tu aceasta afectiune.
Care sunt semnele varicelor si venectraziilor?
Venectaziile apar ca niste firisoare rosii sau violacee sub tegument, asezate intr-un manunchi sau sub forma unei plase de painjen. Ele nu produc durere sau alte simptome.

Varicele sunt insotite de oboseala la mers, senzatie de greutate in picioare si nu de putine ori durere. Frecvent, picioarele sunt umflate iar in cazuri mai avansate tegumentele sunt inchise la culoare si sunt sediul unor iritatii si mancarimi.

Sunt periculoase varicele si venectaziile?
Venectaziile de obicei nu pun probleme din punct de vedere medical si rareori au nevoie de tratament. Rezolvarea lor se impune mai mult din ratiuni estetice.

In schimb, varicele evolueaza odata cu trecerea timpului in sensul inrautatirii lor, devin din ce in ce mai dilatate, durerea se accentueaza pe parcurs si apar si alte complicatii:
Ruperea varicelor, poate produce hemoragii periculoase;

Insuficienta venoasa severa, sangele din membrele inferioare nu se mai poate intoarce la inima si se creaza conditiile trombozei venoase profunde si infectiilor. Tromboza venoasa este o afectiune foarte periculoasa, uneori letala, pentru ca trombii formati in venele picioarelor pot ajunge la plamani, blocand functionarea acestora si a inimii.

Dermatita si ulcerul varicos - apar in tesuturile din jurul venelor varicoase, initial apar doar modificari de culoare ale pielii (tegumentul picioarelor devine cenusiu-negru in jurul varicelor), apoi leziunile se agraveaza si apar ulceratii, care se pot infecta.

Cum pot fi prevenite?
Nu intotdeauna poate fi prevenita aparitia varicelor si venectaziilor. Sunt totusi cateva masuri care pot ameliora discomfortul produs de varicele existente si reduce sansele de a face unele noi. Venectaziile apar datorita unei predispozitii genetice si pot fi prevenite prin practicarea unor exercitii fizice, evitarea fumatului si a contraceptivelor orale si printr-o dieta bogata in vitamine si minerale. Odata aparute, pot fi partial tratate cu unguente ce contin heparina sau, mai eficient, cu laserterapie.

Pentru prevenirea varicelor importanta este activitatea fizica si combaterea sedentarismului, masuri ce contribuie la imbunatatirea circulatiei in vasele picioarelor. Mersul pe jos si alergatul pot reduce substantial riscul de a capata varice. Se mai recomanda evitarea statului prelungit in picioare, controlul greutatii, evitarea unor articole de imbracaminte foarte stranse.

Dupa o perioada prelungita de stat in picioare, relaxati-va o jumatate de ora, avand picioarele mai ridicate (deasupra nivelului cordului). Dupa perioade mai lungi de stat pe scaun este bine sa va ridicati si sa va miscati putin sau sa va deplasati pe disctante scurte la fiecare jumatate de ora.

Dieta este foarte importanta in preventia varicelor. Consumati alimente bogate in fibre precum fructe si legume, cereale intregrale si evitati consumul exagerat de sare. O concentratie prea mare de sare favorizeaza retentia de apa si cresterea presiunii venoase.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment