Intalnite destul de frecvent, atat la copii cat si la adulti, starile de greata si varsaturile pot fi semne de aparitie sau de existenta a unei boli. De cele mai multe ori ele reprezinta o modalitate de aparare a organismului, dupa consum excesiv de alimente sau bautura, dupa indigestii, consum de alimente alterate, intoxicatii cu substante chimice sau ciuperci.

Greata reprezinta senzatia unei varsaturi iminente si se asociaza de obicei cu salivatie, scaderea tensiunii si a pulsului, transpiratii, paloare si inapetenta. Greata izolata, fara varsaturi, se intalneste in cateva afectiuni digestive sau care nu au legatura cu tubul digestiv.
Înlătură greața și vărsăturile
Poate aparea precoce in gastrita cronica sau cancerul gastric, unde poate fi singurul simptom. Mai apare in afectiuni ale ficatului precum hepatita, fiind insotita de lipsa poftei de mancare. Persoanele cu probleme renale grave, precum insuficienta renala, au senzatii de greata datorita iritatiei gastrice.

Greata matinala, care nu impiedica alimentatia, aparuta la o femeie tanara, poate sa sugereze sarcina.

Varsaturile izolate sunt, de regula, consecinta unor excese alimentare, hidrice sau iritatiei mucoasei digestive cu diferiti compusi chimici. Prezenta unei boli grave poate fi semnalata de fluxul repetat de accese de voma, care ajunge sa impiedice procesul de hranire si sa duca la pierderea unor cantitati semnificative de saruri minerale si apa din organism.

In asemenea situatii este necesara prezentarea urgenta la medic pentru ca deshidratarea produsa de varsaturi si pierderile de electroliti pot pune viata in pericol. Pe langa tratamentul starii alterate produse de varsaturi, medicul terbuie sa investigheze si cauza sau boala care a produs evenimentul.

Cauze de varsaturi repetate sunt:
• Cauze digestive: produc cel mai des varsaturi. Ulcerul necomplicat nu este o cauza comuna de varsaturi. Aparitia varsaturilor la o persoana cu ulcer semnifica dezvoltatrea complicatiilor (obstructie pilorica, perforatie). Alte boli digestive care dau varsaturi sunt gastrita cronica, apendicita, colecistita, pancreatita, hepatita.

• Cauze nervoase: raul de inaltime, raul de miscare dau senzatie de ametire si varsaturi; in tumorile creierului pot aparea varsaturi brusc, neprecedate de senzatie de greata;

• Unele medicamente pot produce varsaturi: digitala, antibiotice, opiacee;

• Sarcina da varsaturi care, de regula, nu impiedica alimentatia.

Pentru varsaturile inofensive produse de mesele copioase sau alte cauze alimentare, cea mai buna metoda de tratament este reprezentata de tratamentul la domiciliu, masurile luate in acest caz fiind:

• Stoparea alimentatiei pentru a pune stomacul in repaus;
• Administrare de lichide precum ceaiul de menta sau de tei;
• schimbari in continutul dietei, al orelor de mancare si al cantitatii de alimente
• adaugarea la dieta a unor suplimente nutritive care au efect in reducerea senzatiei de greata
• evitarea alimentelor care prin gust sau miros provoaca greata;
• administrarea unui antiemetic;
• in unele cazuri este eficienta acupunctura.

Daca greata si varsaturile sunt severe si persistente, se recomanda consultul medical de specialitate. In acest caz se pot instala deshidratarea sau malnutritia, care uneori necesita prescrierea de medicamente sau internarea in spital.

Greata si varsaturile la persoanele cu cancer:
Cele doua simptome digestive sunt frecvent intalnite la persoanele care fac tratament chimioterapic pentru diferite forme de cancer.

Sunt de mai multe feluri:
• anticipative, apar dupa mai multe sedinte de chimioterapie si sunt provocate de stimuli din mediu precum mirosuri (de exemplu mirosul de alcool din cabinetul medical) sau sunete. Simptomele pot fi diminuate prin modificari de comportament, hipnoza, tehnici de relaxare. Medicamentele antiemetice, care combat senzatia de greata, nu sunt eficiente in acest caz;

• acute, tipul cel mai comun de varsarturi legate de chimioterapie; tipul de medicament, doza, modul de administrare si factori legati de organismul fiecarei persoane, determina frecventa si severitatea simptomelor;

• intarziate, apar la pacientii care primesc doze mari de chimioterapice si de obicei simptomele (greata si varsaturile) debuteaza la 24 de ore dupa sedinta de chimioterapie;

• cronice – sunt diferite de greata si varsaturile provocate de chimioterapie; acestea apar la pacientii cu cancere in stadii avansate. Sunt determinate de mai multi factori printre care constipatia, antidepresivele, medicatia de combatere a durerii sau de cancer insusi.

Ultimele trei tipuri de greata sunt tratate cu antiemetice.

Pentru a diminua aceste simptome aferente tratamentului chimioterapic este bine sa se evite consumul de mancaruri grase, prajite, alimente foarte dulci sau foarte condimentate. Se recomanda consumul de alimente si bauturi usor digerabile sau alimente care au putut fi consumate in alte afectiuni care au produs greta (precum gripa). Suplimentele nutritive pot fi folosite pentru ca ele contin nutrienti usor de digerat si asimilat de catre organism.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment