În ultimii ani numărul bolnavilor de diabet înregistrează o creştere progresivă în toate ţările lumii, motiv din care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat diabetul ca epidemie. Conform pronosticurilor OMS, către anul 2025 numărul bolnavilor de diabet va atinge cifra de 380 mln persoane, comparativ cu peste 250 mln care sunt în prezent.

Datorită preparatelor antidiabetice de ultima generaţie şi în special cu preparate de insulină umană condus corect, cu respectarea principiului de bază în tratamentul diabetului, conform criteriilor OMS, a făcut posibil scăderea cazurilor de complicaţii şi deceselor provocare de acestea. Astfel, cazurile de retinopatie, inclusiv cu cecitate, au scăzut de la 120 şi 40 cazuri în anul 2007, pînă la 110 şi 30 cazuri în anul 2009; gangrena diabetică, inclusiv cu amputaţie înaltă – de la 97 şi 25 (a.2007), pînă la 45 şi 15 (a.2009). A fost asigurată prevenirea cazurilor de comă diabetică, de la 10 cazuri cu final letal în anul 2007, 5 cazuri - în anul 2008, iar în anul 2009 doar un caz.
Prevenirea si controlul diabetului
Întru asigurarea calităţii tratamentului pacienţilor cu diabet zaharat a fost elaborat şi editat Protocolul clinic naţional „Diabetul zaharat necomplicat”, aprobat prin ordinul Ministerului Sănătăţii.

Consecinţele diabetului zaharat sunt grave, această maladie afectînd multe organe ale corpului uman - vasele sangvine, nervii, inima, rinichii, ochii, şi este cauza frecventă a invalidizării persoanelor în vîrstă aptă de muncă. Totodată, potrivit aprecierii specialiştilor, costul întreţinerii bolnavilor invalidizaţi prin diabet este de 7-10 ori mai mare decît cheltuielile necesare pentru tratamentul eficient şi îngrijirile medicale acordate pacienţilor cu diabet zaharat.

Principala cale de prevenire a acestei maladii este conştientizarea de către populaţie, în special persoanele cu diabet sau cu risc sporit pentru diabet, a problemei diabetului zaharat şi a complicaţiilor diabetice. Prevenirea diabetului zaharat, inclusiv a formelor grave de diabet, a complicaţiilor diabetice poate fi realizată prin controlul factorilor de risc (obezitatea, patologii endocrine, cardiovasculare, hepatice), prin adoptarea unui mod de viaţă sănătos, activ şi prin depistarea precoce a diabetului zaharat.

Activităţile de informare şi educare a populaţiei, ca măsură de profilaxie a diabetului zaharat, sînt prevăzute şi în cadrul Programului naţional de profilaxie a diabetului zaharat „MoldDiab" pentru anii 2006-2010, precum şi în programele teritoriale. Programul prevede acţiuni de propagare a cunoştinţelor privind masa corporală normală, alimentaţia sănătoasă şi limitarea în raţia alimentară a glucidelor rafinate şi grăsimilor, reducerea consumului de alcool şi a băuturilor îndulcite, educarea sanitară a copiilor, atît în familie, cît şi în instituţiile de învăţămînt, propagarea activităţii fizice şi a modului sănătos de viaţă.

Totodată, conform Programului naţional de profilaxie a diabetului zaharat „MoldDiab", urmează să fie extinsă practica medicală a programului privind profilaxia diabetului zaharat, recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, prin „Şcoala diabetului" în Centrele medicilor de familie din republică. În republică funcţionează mai mult de 15 cabinete specializate („şcoala diabetului”).

În acelaşi timp, pentru a preveni complicaţiile la bolnavii cu diabet zaharat, ei trebuie să administreze la timp preparatele prescrise, să respecte regimul alimentar potrivit, să se adreseze cu regularitate pentru consultaţii la medicul de familie şi la medicii specialişti. În cazul în care bolnavul de diabet duce un mod de viaţă activ, se alimentează corect şi urmează recomandările medicilor, el poate duce un mod de viaţă obişnuit. Totodată, specialiştii recomandă persoanelor cu risc sporit pentru diabet monitorizarea nivelului glucozei în sînge.

Ziua Mondială a Diabetului este marcată începînd cu 1991, fiind declarată de Federaţia Internaţională de Diabet şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Federaţia Internaţională a Diabetului întruneşte societăţi a Endocrinologilor (diabetologilor) din 140 state şi desfăşoară activităţi în toate ţările lumii. (Serviciul de Presă al Ministerului Sănătăţii RM)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment