Infectiile urinare joase sunt afectiuni mai frecvente la persoanele de sex feminin si reprezinta inflamatia de natura infectioasa a segmentelor inferioare ale aparatului urinar. Cea mai frecventa dintre aceastea este cistita.

Cum apar infectiile urinare?
Pentru inceput este important sa precizam ca infectiile urinare in adolescenta si la varsta adulta apar mai frecvent la femei. Barbatii pot fi si ei expusi la asemenea infectii, mai frecvent in copilarie si la varste inaintate.
Prevenția infecțiilor urinare
La persoanele de sex masculin infectiile urinare apar ca urmare a existentei unor boli ale aparatului urinar. De obicei se asociaza cu malformatii renale, cu modificari anatomice la nivelul aparatului urinar sau cu manevre medico-chirurgicale care pot determina infectarea prin instrumentar (de genul cateterismului vezical).

Femeile pot face in mod frecvent infectii urinare si fara a avea malformatii sau alte probleme renale. Si asta pentru ca uretra la femei este foarte scurta fata de cea a barbatilor. De asemenea, la femei orificiul uretral se afla in vecinatatea orificiului vaginal si a celui anal, asa ca prezenta bacteriilor si a fungilor in aceste zone face posibila trecerea microorganismelor in uretra. Uneori aceste treceri se pot realiza chiar foarte usor, mai ales ca unele bacterii poseda mobilitate (se pot deplasa), cum este Proteus.

Tratamentul corespunzator poate vindeca astfel de infectii, insa de cele mai multe ori sunt boli recidivande ce revin periodic pe parcursul vietii. Adoptarea unor masuri preventive este necesara, avand in vedere ca tratarea lor este de cele mai multe ori un succes temporar.

Iata care sunt masurile pe care le puteti lua pentru a preveni aparitia infectiilor urinare:
1. Apa ajuta la drenarea si curatarea tractului urinar, motiv pentru care trebuie sa va asigurati ca aveti un aport hidric adecvat. Pentru o diureza corespunzatoare beti zilnic unu sau doi litri de lichide.

2. Consumati telina, patrunjel, pepene. Acestea sunt diuretice naturale si ajuta la „spalarea” tractului urinar.

3. Cand simti nevoia de a urina nu amanati. Femeile au tendinta de a termina sarcinile asupra carora lucrau, inainte de a merge la baie. Abtinerea pentru perioade lungi de timp favorizeaza aparitia infectiilor.

4. Alegeti dusul in locul bailor. Desi baile sunt relaxante, pentru evitarea infectiilor urinare este mai bine sa faceti dus.

5. Intotdeauna faceti toaleta regiunii genitale inainte si dupa contactul sexual, pentru a evita colonizarea uretrei cu bacterii care pot pregati terenul pentru o infectie urinara.

6. Atentie la produsele de igiena intima. Multe pot irita uretra si pot duce la instalarea unei infectii. Folositi doar produsele testate dermatologic.

7. Ceaiul de merisor este recunoscut pentru calitatile sale antiseptice si reprezinta un mod natural de preventie a infectiilor urinare. El este util si in grabirea procesului de recuperare odata ce o infectie de tract urinar s-a instalat.

8. Suplimentele de vitamina C luate regulat reprezinta o alta modalitate de a tine la distanta infectiile urinare. Vitamina C creste aciditatea urinei si in acest fel impiedica dezvoltarea bacteriilor in tractul urinar.

9. Alegeti lenjeria intima din bumbac pentru ca aceasta lasa pielea sa respire. Fibrele sintetice mentin umezeala, creand conditiile optime dezvoltarii infectiilor.

10. Daca faceti parte dintre persoanele care care prezinta frecvent infectii urinare recurente, schimbarea pozitiei in timpul actului sexual ar putea sa reduca numarul infectiilor. Schimbarea pozitiei poate reduce traumatismul asupra uretrei si diminua riscul de infectii urinare repetate. Femeilor care fac foarte frecvent infectii urinare li se pot prescrie antibiotice care se administreaza imediat dupa actul sexual pentru a preveni instalarea unei infectii. 

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

Coxartroza, simptomeCoxartroza, simptome
03.04.2019

Coxartroza este o afecţiune care se caracterizează prin dureri la nivelul şoldului. Este o afecţiune cronică, care apare în urma degra [ ... ]

Sindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modernSindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern
03.04.2019

Sindromul de intestin iritabil este una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern. Statisticile arată că acesta afecteaz [ ... ]

Despre pietre la rinichiDespre pietre la rinichi
02.04.2019

Una dintre cele mai dureroase afectiuni este reprezentata de pietrele la rinichi, care pe atat de deranjanta esti si atat de raspandita pest [ ... ]

Sfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelorSfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelor
02.04.2019

Sfecla roșie ocupă un loc bine meritat pe lista alimentelor permise în orice dietă sănătoasă. Leguma este bogată în substanțe nutr [ ... ]

Cinci exerciții pentru o talie subțireCinci exerciții pentru o talie subțire
01.04.2019

Pentru a ne menține silueta este nevoie de o alimentație echilibrată, însă nu este de ajuns, aceasta ar trebui asociată cu un program  [ ... ]

Sindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor perifericeSindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor periferice
01.04.2019

Sindromul Raynaud reprezintă o afecțiune a arterelor periferice caracterizată prin modificarea succesivă a culorii degetelor mâinii și [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment