Chimicalele din componenţa plasticului induc băieţilor un comportament efeminat, afirmă un studiu publicat de DailyMail. Substanţele din miile de produse casnice interferează cu dezvoltarea normală a copiilor.

Experţii au testat ftalaţii, esteri ai acidului ftalic, folosiţi mai ales în plastic pentru flexibilizare. Ei pot intra în componenţa medicamentelor, în parfumuri, adezivi, detergenţi, geluri, vopsele, dar şi în jucării, loţiuni pentru bebeluşi sau textile.

Ftalaţii au fost excluşi din multe produse de pe pieţele Uniunii Europene sau americane pentru că sunt perturbatori hormonali. Contactul prelungit cu aceste substanţe poate creşte riscul apariţiei cancerului de sân, al dereglărilor hormonale, alergiilor, astmului şi a unor anomalii genitale. Multe produse pentru bebeluşi, cum sunt pudra, loţiunile, şerveţelele umede, conţin ftalaţi.
Ftalatii sunt perturbatori hormonali
Unii experţi susţin că ftalaţii sunt vinovaţi pentru creşterea anomaliilor organelor genitale la băieţi şi pentru comportamentul lor efeminat.

Noul studiu, privitor la ftalaţi, a fost publicat în International Journal of Andrology, sub conducerea doctorului Shanna Swan, profesor de obstetrică şi ginecologie la Universitatea Rochester din New York. Echipa a testat mostre de urină ale mamelor în 28-a săptămână de sarcină, căutând urme de ftalaţi.

Femeile, care au dat naştere la 74 de băieţi şi 71 de fete, au fost contactate după 4 ani şi întrebate în legătură cu tipul de jucării pe care le foloseau copii lor, activităţile preferate şi personalităţile lor. Băieţii au fost singurii influenţaţi de concentraţiile mari de ftalaţi.

Profesorul Shanna Swan a concluzionat că aceste chimicale reduc nivelul de hormon masculin în cazul copiilor nenăscuţi, între a 8-a şi a 24-a săptămână de sarcină. Ele alterează funcţionarea creierului şi a organelor genitale.  Studiul reprezintă doar un semnal de alarmă şi pe baza sa urmează să se întreprindă alte cercetări de specialitate, care să determine cu precizie influenţa ftalaţilor asupra copiilor.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment