Dizenteria este o boală infecţioasă acută, localizată la intestinul gros, cauzată de bacilul dizenteriei. Acest microb poate pătrunde în tubul digestiv al omului odată cu apa şi alimentele contaminate.
Boala apare după 2-3 zile de la infectarea omului şi se manifestă prin colici abdominale, diaree puternică (scaune frecvente, până la 10-12 pe zi, moi, apoase, în unele cazuri amestecate cu mucozităţi şi sânge). Drept urmare se produce deshidratarea organismului şi alterarea stării generale.
De obicei, boala are caracter epidemic, interesând mai mulţi membri ai familiei sau colectivităţii, deoarece microbii dizenteriei se transmit rapid de la om la om prin apă, alimente, mâini şi obiecte murdare, prin muşte etc. Deşi poate apare în orice anotimp, dizenteria se întâlneşte mai frecvent în anotimpul călduros.
Primele îngrijiri. Rehidratarea organismului cu 2-3 litri de lichide în 24 ore (şi pe timpul nopţii). Se vor utiliza infuzii de plante medicinale, supe de zarzavat strecurate şi sărate, ape minerale. Se interzic dulciurile (zahărul, fructele, laptele dulce), care constituie un mediu favorabil şi pentru dezvoltarea microbilor. Dar aici fiind vorba de o boală infecţioasă, aceasta se tratează în spital, atât pentru a preîntâmpina răspândirea infecţiei la alte persoane, cât şi pentru sterilizarea bolnavului de microbii dizenteriei.
La domiciliul bolnavului se vor lua măsuri de igienă pentru prevenirea răspândirii infecţiei. In primul rând dezinfectarea zilnică cu soluţie de cloramină 5%, cu var cloros sau var nestins, creolină etc. Lenjeria de corp şi de pat a bolnavului se va steriliza permanent prin fierbere.
Toţi membrii familiei sau colectivul se vor spăla pe mâini cu apă şi săpun şi dezinfecta cu spirt, cloramină 1 %, permanganat de potasiu etc. Se vor combate muştele şi gândacii de bucătărie care pot vehicula microbii pe alimente şi pe vasele de bucătărie.