Sforăitul nu numai că este enervant, însă este în strânsă legătură cu anumite afecţiuni. Sforăitul este de multe ori responsabil pentru tensiunile din cuplu. De multe ori, soţia este cea care se trezeşte de câteva ori pe noapte pentru a-şi înghionti soţul să nu mai sforăie. Însă, pe lângă tensiunile care apar în cuplu, sforăitul este un semnal de alarmă. Studiile au arătat că sforăitul este din ce în ce mai întâlnit, mai ales că populaţia planetei îmbătrâneşte, iar obezitatea este din ce în ce mai frecventă.

Una dintre afecţiunile care este anunţată de sforăit este apneea de somn. Cei care suferă de această afecţiune nu mai pot respira în timpul somnului şi se pot trezi şi de 100 de ori pe noapte fără să-şi mai aducă aminte acest lucru. Normal, nu toţi cei care sforăie suferă de apnee, însă cercetătorii americani de la Universitatea din New York spun că procentul celor care au această afecţiune este de aproximativ 60% dintre cei care sforăie. Mai mult, s-a dovedit că sforăitul face ca aerul din corp să fie eliminat mai greu şi astfel apare o presiune suplimentară asupra inimii.
Sforăitul – indiciu al problemelor de inimă și al celor vasculare
De asemenea, statisticile au arătat că cei care sforăie sunt mai predispuşi la boli cardiovasculare. În cazul apneei de somn, căile aeriene se blochează mai des, iar creierul este incapabil să controleze procesul de respiraţie. Trebuie specificat că, cu cât intensitatea şi frecvenţa sforăitului este mai mare, cu atât există o probabilitate mai ridicată să existe probleme de sănătate.

Cercetătorii au stabilit în urma studiilor că cei care sforăie sunt cu 40% mai predispuşi la hipertensiune, cu 34% mai predispuşi la infarct şi cu 67% mai predispuşi la a face un atac cerebral. Sforăitul se agravează odată cu trecerea anilor şi tocmai de aceea numărul celor mai în vârstă care sforăie este foarte mare.

Mai mult, contrar credinţei populare, numărul femeilor care sforăie este aproximativ egal cu cel al bărbaţilor. Se pare că femeile încep să sforăie la menopauză, care este un factor declanşator. De asemenea, obezitatea este o altă cauză a sforăitului.

Kilogramele în plus fac ca oxigenarea corpului să nu se mai facă corespunzător. Problema cu sforăitul este aceea că mulţi oameni nu înţeleg că sănătatea lor este în pericol. Specialiştii au declarat că numai în SUA sunt 18 milioane de persoane care suferă de apnee de somn. Însă, din cauza faptului că nu se pune un mare accent pe calitatea somnului pacienţilor, mulţi rămân cu apneea de somn nediagnosticată.

Un bolnav care suferă de apnee de somn se află într-o permanenţă stare de oboseală. Astfel, aceşti oameni sunt cei mai predispuşi să adoarmă la volan şi sunt cei care dorm după-amiaza. De obicei, tratamentul pentru apneea de somn constă în folosirea unui aparat care să aprovizioneze cu oxigen organsimul. Dacă acest aparat este folosit cum trebuie, este eficient în proporţie de 100%. Însă, un pacient care începe un astfel de tratament se simte mai odihnit, are mai multă energie şi gândeşte mult mai clar.

Pentru oamenii care sforăie, dar nu suferă de apnee, este recomandat să evite mesele bogate  şi alcoolul înainte de a se culca. Mai mult, specialiştii recomandă să vă menţineţi la o greutate normală şi să vă trataţi toate eventualele alergii. O altă variantă pentru tratarea apneei este operaţia chirurgicală. Însă, această intervenţie nu este foarte sigură şi necesită un timp îndelungat pentru recuperare. De obicei, operaţia este recomandată celor care suferă de apnee de somn severă.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment