Suprarenalele sunt glande endocrine mici, triunghiulare, situate în partea de sus a rinichilor. Acestea regularizează răspunsul corpului la stres prin sinteza catecolaminelor și a corticosteroizilor, inclusiv a adrenalinei și cortizolului. Funcționarea ineficientă a glandelor suprarenale poate duce la oboseala lor. Datorită disfuncției acestor glande, nivelul cortizolului din corp se micșorează. Iar acesta este necesar pentru a lupta contra stresului și infecțiilor. Insuficiența suprarenală poate provoca o serie de probleme de sănătate. Ele pot perturba metabolizarea zahărului din sânge, ducând la oboseală și slăbiciune.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale oboselii suprarenalelor, de multe ori trecută cu vederea este oboseala sau infecția severă care dă naștere la o reacție inflamatorie. Stresul, pe de altă parte, este cea mai comună cauză a problemelor glandelor suprarenale. Stresul excesiv este cauzat uneori de o activitate zilnică intensă, schimbarea job-ului, decesul cuiva drag, probleme din cuplu și/sau alte boli fizice.
Glanda suprarenală obosită, simptome și tratament
Alți factori ce contribuie la stresul glandelor suprarenale sunt sentimentele de frică, furie, vină, depresie, anxietate, exercițiile excesive, forțări fizice sau mentale, lipsa de somn, traumele, operațiile chirurgicale, expunerea la substanțe toxice, durerea cronică, infecția cronică, digestia proastă, bolile cronice, nivelul mic al zaharului din sânge și deficientele nutriționale.

Etapele
În prima etapă, ca răspuns la creșterea nivelului de stres, este secretat un nivel mai mare de adrenalină. Cortexul suprarenal este stimulat să producă cortizol sau alți hormoni în exces.

Cea de-a doua etapă, cunoscută ca stadiul de adaptare sau rezistență începe când există deja un stres continuu. Atunci, nivelul excesiv de hormoni ai glandei suprarenale este susținut. Ei sunt secretați pentru a crește nivelurile de zahăr din sânge și tensiunea arterială. Corticosteroizii sunt produși de cortexul suprarenal pentru a dezvolta reacția de rezistență.

Cea de-a treia etapa este cunoscută sub denumirea de epuizare. În această etapă, capacitatea organismului de a face față la stres este epuizat. Hormonii suprarenali scad de la nivelul excesiv la unul extrem de scăzut. Atunci apare epuizarea suprarenală. Ceea ce înseamnă: toleranță scăzută la stres, epuizarea progresivă a fizicului și psihicului, diferite boli și apoi colaps total.

Simptome ale oboselii glandelor suprarenale
- somn nerevigorant;
- oboseală și epuizare excesivă;
- poftă pentru alimente dulci sau sărate;
- senzația că ești depășită sau nu poți face față stresului;
- rezistență micșorată, recuperare lentă în urma exercițiilor;
- funcții imune scăzute;
- dificultate în concentrare;
- digestie slabă;
- sindrom premenstrual accentuat sau dificultăți dezvoltate în timpul menopauzei;
- sensibilitate extremă la frig;
- tensiune arterială constant mică;
- tendința de a câștiga în greutate și incapacitatea de a slabi;
- tendința de a tremura când te afli sub presiune;
- frecvența ridicată de a face gripă sau alte boli respiratorii;
- reducerea poftei de sex;
- te simți mai bine brusc după masă, dar pentru o perioadă scurtă;
- durere în partea superioară a spatelui (zona cervicală) fără motive aparente;
- te simți mai bine când ești eliberată de stres, spre exemplu atunci când te afli în vacanță;

Alte semne ale oboselii glandelor suprarenale sunt diferite alergii alimentare, palpitații, scăderea capacității de a gestiona stresul, lipsa de energie, scăderea temperaturii corpului, hipoglicemia, piele uscată și subțire, căderea inexplicabilă a părului, nervozitatea și dispepsia (tulburare a procesului de digestie manifestată prin dureri, balonări etc.).

Tratamentul
Tratamentul pentru oboseala glandelor suprarenale include un regim alimentar adecvat și modificări ale stilului de viață. Dieta ar trebui să conțină o cantitate suficientă de proteine și carbohidrați complecși. Se evită fast-food-urile, cafeaua, sucurile carbogazoase și mâncarea procesată, țigările și alcoolul. Aveți nevoie să faceți câteva exerciții cum ar fi cele de yoga, respirație profundă, plimbări pe jos sau meditație.

Suplimentele nutriționale sunt importante pentru hrănirea și consolidarea glandelor suprarenale. Acestea vă ajută la restabilirea funcționarii sănătoase a lor. Utilizarea extractelor de cortizol suprarenal, vitamina B complexă, înlocuitoare de cortizol, DHEA (antidotul stresului și hormonul întineririi), L-Theanine (aminoacizi), acid pantotenic, etc. sunt utile în tratamentul oboselii suprarenale. O modalitate bună de a vă testa sănătatea glandei suprarenale este să vă măsurați nivelurile cortizolului și al DHEA printr-un test de sânge.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment