Specialiștii cardiologi avertizează că bărbații care au trecut de 40 de ani sunt afectați de hipertensiunea arterială din cauza agitației. Starea de neliniște este un prim motiv al apariției acestei afecțiunii. În acest caz se recomandă relaxarea. Hipertensiunea arterială apare și în cazul persoanelor ponderale și obeze. Cu toate că această afecțiune apare la bărbați în jurul vârstei de 40 de ani, în cazul femeilor hipertensiunea apare cu zece ani mai târziu.

Femeile până la menopauză sunt protejate de hormoni împotriva acestei boli. După apariția menopauzei și femeile sunt foarte vulnerabile, susțin cardiologii. Ei mai spun că hipertensiunea arterială este o afecțiune care nu provoacă dureri insuportabile, iar stările de amețeală, durerile de cap, reumatismul pot fi semne ale apariției bolii.
Hipertensiunea arterială trebuie depistată la timp
Medicii recomandă măsurarea tensiunii la bărbați după vârsta de 40 de ani și 50 de ani în cazul femeilor, cel puțin o dată pe an, pentru a fi depistată la timp, iar după depistare de 2 ori pe an, pentru monitorizare.

Depistată în stadiile începătoare, această afecțiune este ușor de tratat. În cazul acestor persoane este recomandat schimbarea stilului de viață, care presupune mâncarea sănătoasă, evitarea preparatelor sărate și cât mai multă activitate fizică.

Depistată în faze mai avansate, hipertensiunea se tratează cu ajutorul medicamentelor speciale, care nu se potrivesc nici măcar de la un membru al familiei la altul. Aceste medicamente sunt prescrise de medicul de familie, iar majoritatea lor sunt compensate. Prescrierea lor se face în urma unui control care atinge mai multe puncte, cum ar fi înălțimea, greutatea și dacă în familie au mai existat astfel de antecedente.

Specialiștii mai spun că persoanele netratate la timp de hipertensiune trăiesc în medie de la 6 la 10 ani. Hipertensiunea arterială duce la apariția atacului vascular cerebral și la infarctul miocardic.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment