Virusul human papilloma (HPV) reprezintă cea mai comună infecție transmisă prin contact sexual. Acesta infectează pielea și mucoasa membranelor genitale. Sunt mai mult de 40 de tulpini HPV care pot infecta zonele intime ale bărbaților și femeilor, inclusiv pielea penisului, vulva (zona din afara vaginului), anusul, uterul și rectul.

Simptomele și consecințele HPV
La majoritatea persoanelor infectate cu HPV nu apar deloc simptome sau probleme de sănătate, în așa mod încât acestea nu știu ca sunt purtătoare. Uneori, anumite tipuri de HPV pot provoca negi genitali atât la bărbați, cât și la femei. Alte tipuri de HPV pot provoca cancer cervical sau alte tipuri de cancer mai puțin comune, cum ar fi cancerul de vagin, anus sau penis.
Virusul human papilloma, simptome, diagnostic
Tulpinile HPV sunt adesea denumite "cu risc redus" (cele ce cauzează negi) sau cu "risc ridicat" (cele ce cauzează cancer). În 90% dintre cazuri, sistemul imunitar al corpului elimină infecția HPV în mod natural în termen de până la doi ani, indiferent de tipul acestuia.

Negii genitali
Negii genitali apar de obicei ca mici proeminențe sau ca grupuri de mici proeminențe, de obicei în zona genitală. Aceștia pot fi ridicați sau plați, unici sau multipli, mici sau mari și, uneori, în grupuri asemănătoare ca aspect conopidei. Ei pot apărea pe vulvă, în jurul vaginului, anusului, pe uter, penis, scrot, abdomen sau pe interiorul coapsei.

Negii apar în termen de câteva săptămâni sau luni după actul sexual avut cu persoana infectată. Sau pot să nu apară deloc. Netratați, negii genitali pot să dispară de la sine, rămân neschimbați sau pot să crească în dimensiune și număr. Ei nu se vor transforma în cancer.

Cancerul de col
Cancerul de col uterin nu are simptome decât în stadiile avansate. Din acest motiv, este important ca orice femeie să-și facă controale medicale regulate. Nici alte forme de cancer provocate de HPV nu au simptome sau semne până când nu sunt într-o formă avansată.

Transmiterea infecției HPV
Virusul human papilloma este transmis prin contact sexual, de cele mai multe ori în timpul actelor sexuale vaginale sau anale. O persoană poate avea HPV chiar dacă au trecut ani buni de când nu a mai făcut sex. Cele mai multe persoane nu realizează ca sunt infectate sau ca au transmis virusul și partenerilor sexuali. Virusul nu pătrunde în sânge, așa că o mamă nu va transmite infecția fătului. Sunt însă excepții, când la naștere, copilul o poate contacta, apărându-i negi pe gât sau pe laringe.

Prevenirea infectării
Există un vaccin care poate proteja femeile de 4 tipuri de HPV care provoacă cele mai multe cazuri de cancer de col uterin și de negi vaginali. Vaccinarea HPV de rutină este recomandată fetelor în vârsta de 11 - 12 ani, dar poate fi efectuată începând de la vârsta de 9 ani. Este, de asemenea, recomandată fetelor în vârstă de 13 - 26 de ani.

În mod normal, vaccinul trebuie administrat înaintea expunerii la HPV prin contact sexual, deoarece efectele vaccinului se micșorează pe măsura creșterii numărului de parteneri sexuali. Vaccinarea HPV nu este în prezent recomandată femeilor cu vârsta peste 26 ani sau bărbaților.

Pentru cei care au o viață sexuală activă, prezervativele pot micșora riscul infectării cu HPV dacă este folosit corect și regulat. Prezervativul poate diminua și riscul bolilor provocate de HPV, cum sunt negii genitali sau diferitele tipuri de cancer. HPV poate infecta zonele care nu sunt acoperite de prezervativ, asa că acesta nu protejează în totalitate. Singura cale total sigură de a preveni infecția cu HPV este abstinența.

Diagnosticarea HPV
Nu există un test general pentru bărbați și femei care să verifice nivelul infecției cu HPV. Virusul, de obicei, intră în organism fără a provoca probleme de sănătate. O infecție cu HPV descoperită astăzi e posibil să dispară în 2 ani. Cu toate acestea, anumite analize trebuie făcute pentru a afla dacă nu ai vreo boală provocată de HPV, cum ar fi orice formă de cancer. Simptomele cancerului de col uterin pot fi identificate prin testul de rutină Babes-Papanicolau. Cazurile de cancer provocate de HPV în cazul bărbaților sunt foarte rare. Iar negii vaginali sunt diagnosticați prin control vizual.

Tratamentul HPV
Pentru virusul propriu-zis nu există tratament, cu atât mai mult cu cât un sistem imunitar sănătos se poate lupta singur cu HPV. În schimb, există tratamente pentru bolile provocate de HPV. Negii vaginali vizibili pot fi îndepărtați prin aplicarea unor medicamente. Sau prin tratamente efectuate la cabinetele medicale.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment