Dermatita seboreică este o maladie dermatologică, ce afectează mai ales zonele de tegument bogate în glandele sebacee, cum ar fi scalpul, obrajii, fruntea, sprâncenele, pliurile cutanate. Se manifestă prin apariţia în aceste părţi ale corpului a unor descuamări epiteliale însoţite de prurit (mâncărime).

Pe porţiunea afectată se formează cruste sau scoame albicioase, uscate sau unsuroase, care se desprind şi lasă straturi mai noi ale pielii.

Dermatita seboreică este o afecţiune ce se întâlneşte frecvent, o formă uşoară fiind mătreaţa. Cea mai mare incidenţă o are în rândul populaţiei tinere.
Dermatita seboreică, afectează zonele de tegument bogate în glande sebacee
Cauzele dermatitei seboreice
Cauzele acestei afecţiuni nu au fost bine studiate. Una din ele este ciuperca microscopică. Unii experţi spun că o cauză importantă este predispunerea ereditară. Nu trebuie ignorată nici starea generală de sănătate a pacientului. Dermatita se agravează în timpul unor schimbări radicale a temperaturii, umidităţii (inclusiv a unor nivele extreme), stări emoţionale.

Semnele clinice
Pe zonele afectate apar nişte cruste albe, care se descuamează, formând pete roşiatice. De obicei, afectările apar simetric, pe zonele acoperite de păr, unde sunt din abundenţă glande sebacee. Printre manifestările dermatitei se numără mătreaţa şi creşterea secreţiei.

Factori de risc
- pielea grasă;
- insuficienţa vitaminei A;
- stresul;
- boala Parkinson;
- alte maladii cutanate (de exemplu - psoriazisul, acneea rozacee etc.);
- aerul prea cald sau prea rece, prea umed sau prea uscat;
- utilizarea loţiunilor ce usucă pielea;

Pentru a controla această afecţiune, contează mult îngrijirea personală şi igiena pielii. Se recomandă spălarea frecventă cu săpun pentru a îndepărta sebumul şi crustele din regiunile afectate

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment