Toxiinfecțiile alimentare sunt afecțiuni determinate de alimente contaminate de o bacterie, virus sau parazit. Majoritatea persoanelor, consumând alimente contaminate care nu au fost suficient preparate termic (carne, pește, fructe de mare, ouă, lactate) sau nu au fost refrigerate la temperatura potrivită ori nu au fost spălate bine.
Cum putem preveni toxiinfecțiile alimentare
Prevenție și tratament
Prin simpla respectare a unor măsuri de igienă și a unor recomandări în privința preparării alimentelor de origine animală care au un risc mai mare de a fi contaminate, boala poate fi prevenită.

 • Spală-te pe mâini înainte de a mânca/prepara ceva de mâncare.
 • Spală bine fructele și legumele înainte de a le consuma.
 • Păstrează carnea crudă/peștele crud separat de alte alimente deoarece carnea/peștele pot fi infectate ușor cu diverși germeni și pot contamina celelalte alimente.
 • Nu consuma lapte crud nepasteurizat.
 • Prepară termic fructele de mare, precum și alimentele de origine animală până la o temperaturaă sigură - carnea de vită și porc minim 710C, carnea de pui minim 770C, ouăle până când gălbenușul este tare.
 • Nu lăsa mâncare gătită la temperatura camerei, mai mult de două ore.


În cazul în care ai făcut o toxiinfecție alimentară, evită contactul cu membrii familiei sau cu alte persoane, pe perioada bolii.
Alimentele care pot duce la toxiinfecție sunt cele care se alterează repede: laptele și derivatele lui (brânză, smântână, iaurt, frișcă, creme și înghețată), preparatele din carne, ouăle (consumate ca atare ori sub formă de maioneză).

Ce faci dacă ai toxiinfecție
Dacă te confrunți cu o toxiinfecție ușoară trebuie să respecți câteva reguli de bază:
 • bea multe lichide pentru a nu te deshidrata - apă, ceai îndulcit, compot, supă sărătă. Evită cafeaua și alcoolul
 • mesele trebuie să fie mici și dese, cu alimente ușor de digerat
 • evită sosurile, grăsimile, prăjelile și laptele dulce
 • alege alimente fierte și sărate - orez, carne, legume, cartofi, paste, banane chiar și biscuiți
 • după normalizarea stării generale de sănătate alimentele de bază pot fi intoduse în dietă în mod treptat.

În general toxiinfecțiile alimentare evoluează favorabil și nu necesită tratament antibiotic. Doar în situațiile severe, cu deshidratare, febră mare (la copii, bătrâni) sunt necesare internarea și tratamentul intravenos (rehidratare cu perfuzii, antibiotice injectabile).

Cele mai frecvente microorganisme care produc toxiinfecții alimentare sunt Salmonella, Escherichia coli, virusul hepatic A, Listeria etc. Întotdeauna trebuie să acorzi o mare atenție produselor pe care le cumperi, dar și modului în care le prepari. În perioada de recuperare este important să se evite alimentele greu de digerat și condimentele, precum și laptele dulce.

Manifestări frecvente ale toxiinfecției:
 • greață
 • vărsături
 • dureri abdominale
 • dureri de cap
 • diaree
 • febră
 • oboseală fizică
 • în diareea infecțioasă apar scaune apoase numeroase.

De obicei simpromele dispar a două zi, însă există și cazuri grave când acestea persistă, în special la copii.

Cei mai vulnerabili în cazul unei astfel de boli sunt copiii, femeile însărcinate, vârstnicii și persoanele cu boli cronice ori cele cu imunitate scăzută.

Add comment

Security code
Refresh

RECENT

Cancerul tubar, afecțiune gravăCancerul tubar, afecțiune gravă
26.04.2018

Cancerul tubar reprezintă o formă rară de cancer ginecologic. Maladia este una foarte gravă, fiind uneori greu diagnosticată, urmată d [ ... ]

Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)
26.04.2018

Background: The study of evaluating measures for health promotion and health education in the field of infectious pathologies done among the [ ... ]

Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)
17.04.2018

A fost studiată și efectuată analiza epidemiologică a morbidității prin varicelă în Republica Moldova în perioada anilor 1985 - 201 [ ... ]

Rolul și funcțiile medicului epidemiolog
01.11.2017

• realizarea supravegherii epidemiologice a sănătăţii publice la nivel teritorial, municipal, regional şi naţional;
• determinarea  [ ... ]

O persoană moare la fiecare 5 minute din cauza aerului poluatO persoană moare la fiecare 5 minute din cauza aerului poluat
02.05.2017

Un studiu al University of East Anglia (UEA) a dezvăluit scala globală a morților premature cauzate de aerul poluat având originea în a [ ... ]

Boala Lyme: cauze și simptomeBoala Lyme: cauze și simptome
25.04.2017

Boala sau infecția Lyme este afecțiunea cauzată de bacteria care aparține familiei Borrelia burgdorferi. Infecția se transmite prin mu [ ... ]

Ion Popușoi, academician
25.04.2017

Ion Popușoi s-a născut la 6 ianuarie 1924. Este doctor habilitat în științe biologice (1964), profesor universitar (1971), membru cores [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment