La revederea descrierilor fazelor de alertă pandemică în anul 2009, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a păstrat utilizarea celor 6 faze pentru a încorpora mai uşor noile recomandări şi abordări în planurile naţionale existente de pregătire şi răspuns.

Gruparea şi descrierea fazelor pandemice au fost revăzute în scopul de a le face mai uşor de înţeles, mai precise şi bazate pe fenomenele observate. Fazele 1-3 sînt legate de activităţile de pregătire şi includ dezvoltarea capacităţilor şi planificarea activităţilor de răspuns, pe cînd fazele 4-6 semnalizează clar despre necesitatea întreprinderii măsurilor de răspuns şi a eforturilor de micşorare a impactului.

Mai mult ca atît, perioadele ce urmează după primul val pandemic sînt elaborate pentru a facilita activităţile post-pandemice de recuperare.

În natură, virusurile de gripă (influenza) circulă continuu între animale şi în special păsări. Totodată, aceste virusuri pot teoretic să treacă (după schimbarea structurii antigenice) într-un virus ce poate cauza pandemie.

În Faza 1, nici un virus ce circulă între animale nu este identificat sau raportat să cauzeze infecţii la oameni.

În Faza 2 virusul gripal animal care circulă între animalele domestice sau sălbatice este cunoscut drept sursă de infecţie la oameni, de aceea este considerat ca pericol potenţial pentru pandemie.

În Faza 3, vurusul gripal animal sau virusul animal-uman reasortat cauzează cazuri sporadice sau focare mici de boală la oameni, dar virusul nu se transmite uşor de la om la om ca să provoace o erupţie la nivel de comunitate. O transmitere limitată de la om la om poate să se întîmple în unele circumstanţe, de exemplu în cazul unui contact apropiat între persoana bolnavă şi persoana neprotejată care îl îngrijeşte. Totodată, transmiterea limitată în aceste circumstanţe nu indică faptul că virusul a atins nivelul de transmitere între oameni ce ar provoca o pandemie.

Faza 4 este caracterizată prin transmiterea confirmată de la om la om a virusului gripal animal sau a virusul animal-uman reasortat, capabil să cauzeze erupţii la nivel de comunitate. Această abilitate semnifică o schimbare importantă şi inevitabilă în riscul apariţiei unei pandemii.

Orice ţară care suspectă o situaţie similară trebuie să se consulte de urgenţă cu OMS şi în comun să evalueze situaţia, iar decizia de implementare a operaţiunii rapide de localizare a pandemiei e necesar să fie luată de către ţara afectată în caz că este justificată. Faza 4 indică o creştere semnificativă a riscului de apariţie a pandemiei, dar nu este o obligativitate de apariţie.

Faza 5 este caracterizată prin transmiterea virusului de la om la om în cel puţin două ţări într-o regiune a OMS. La această etapă, majoritatea ţărilor nu vor fi afectate şi declararea Fazei 5 de alertă este un semnal important că pandemia este iminentă şi timpul pentru finalizarea măsurilor de organizare, comunicare şi de implementare a măsurilor planificate de diminuare este limitat.

Faza 6, faza pandemică, este caracterizată de erupţii în comunităţi în cel puţin o ţară în diferite regiuni ale OMS, adiţional criteriilor definite în Faza 5. Declararea acestei faze va indica că pandemia la nivel global e în plină desfăşurare.

Pe parcursul perioadei de vîrf, nivelurile maladiei pandemice în majoritatea ţărilor cu o supravegere adecvată vor coborî mai jos de nivelurile înregistrate în perioada de vîrf. Perioada post–vîrf semnifică că activitatea pandemică descreşte; dar, valuri adiţionale de infecţie pot să aibă loc şi ţările trebuie să fie pregătite pentru următorul val.

Pandemiile precedente au fost caracterizate de valuri de intensitate aflate la cîteva luni distanţă unul de altul. Odată cu reducerea nivelului de activitate a maladiei, sarcina decisivă a comunicării va fi de a echilibra informaţia cu posibilitatea apariţiei unui nou val de răspîndire a infecţiei. Valurile pandemice se pot repeta la cîteva luni şi un semn de „răgaz” poate fi prematur.

În perioada post-pandemică, activitatea (intensitatea) maladiei gripale va reveni la nivelele normale, nivele înregistrate în sezonul gripal. Se aşteaptă că virusul pandemic să se comporte ca virusul gripal sezonier A. La această etapă este important de a menţine supravegherea situaţiei şi de a revedea planurile de pregătire şi răspuns. O fază intensă de recuperare şi evaluare poate fi necesară.
Yandex