Odata cu saliva sau cu alimentele se poate intimpla sa inghitim o cantitate mare de aer, care patrunde in stomac si ne provoaca senzatie de balonare, crampe, greata si chiar regurgitatii. Excesul de gaze in stomac produce si eructatii (rigiieli) sau poate ajunge in tubul digestiv inferior.

Aerofagia, cum este numita de medici aceasta situatie, se produce cind mincam in graba cantitati mari de mincare, fara sa mestecam bine sau cind bem multe lichide, in special carbogazoase. Din acest motiv, aerofagia mai este numita si boala omului grabit.
Aerofagia, o cantitate mare de aer patrunde in stomac
Aer inghitim si daca adoptam pozitii defectuoase in timpul mesei, precum si cind vorbim sau fumam la masa. Guma de mestecat este o alta cauza de aerofagie. Ea declanseaza hipersalivatie si o data cu saliva inghitim aer. Alimentele greu digerabile, insuficient prelucrate termic sau prelucrate in exces produc si ele aerofagie.

Aceasta problema poate fi declansata si de masticatia dificila si ineficienta a alimentelor, deseori cauzata de unele defecte ale danturii sau de afectiuni ale gingiilor. Uneori, aerofagia este manifestarea unor boli ale tubului digestiv, precum ulcerul, colecistita, neoplaziile sau stenozele digestive. Desi mai rar, disconfortul abdominal poate fi cauzat de stres, de anxietate sau depresie.

In cele mai multe cazuri, aerofagia poate fi evitata prin simpla corectare a obiceiurilor alimentare nesanatoase. Este foarte important in acest sens sa alocam mai mult timp mesei, sa mestecam fara graba si sa nu desfasuram alte activitati in paralel, precum vorbitul sau fumatul. Pozitia la masa este si ea importanta.

O pozitie defectuoasa perturba functionarea corecta a inelului musculos aflat la trecerea din esofag in stomac si favorizeaza aerofagia. Este recomandata fractionarea meselor (mese mici si dese), evitarea bauturilor carbogazoase, a alimentelor de tip fast food, a prajelilor, a carnii in exces, a dulciurilor concentrate si a gumei de mestecat.

Cand aerofagia devine deranjanta, ea trebuie investigata pentru a exclude afectiunile tubului digestiv. Medicul poate solicita investigatii gastrointestinale precum endoscopia digestiva, ecografia abdominala sau examenele radiologice.

In timpul suptului, bebelusii ingurgiteaza si mici cantitati de aer o data cu laptele. Pe de alta parte, laptele matern supt in forta de bebelusi devine spumos si contine bule de aer. De aceea, bebelusii trebuie tinuti in pozitie verticala dupa alaptare, pentru a-i ajuta sa eructeze.

Exista mai multe preparate farmaceutice care trateaza aerofagia. Carbunele activat, argilele absorbante, simeticonul reduc volumul gazelor si amelioreaza senzatia de balonare. Prokineticele (metoclopramid, domperidon) pot de asemenea sa amelioreze simptomele neplacute prin stimularea motilitatii intestinale.

Add comment

Security code
Refresh

RECENT

Cancerul tubar, afecțiune gravăCancerul tubar, afecțiune gravă
26.04.2018

Cancerul tubar reprezintă o formă rară de cancer ginecologic. Maladia este una foarte gravă, fiind uneori greu diagnosticată, urmată d [ ... ]

Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)
26.04.2018

Background: The study of evaluating measures for health promotion and health education in the field of infectious pathologies done among the [ ... ]

Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)
17.04.2018

A fost studiată și efectuată analiza epidemiologică a morbidității prin varicelă în Republica Moldova în perioada anilor 1985 - 201 [ ... ]

Rolul și funcțiile medicului epidemiolog
01.11.2017

• realizarea supravegherii epidemiologice a sănătăţii publice la nivel teritorial, municipal, regional şi naţional;
• determinarea  [ ... ]

O persoană moare la fiecare 5 minute din cauza aerului poluatO persoană moare la fiecare 5 minute din cauza aerului poluat
02.05.2017

Un studiu al University of East Anglia (UEA) a dezvăluit scala globală a morților premature cauzate de aerul poluat având originea în a [ ... ]

Boala Lyme: cauze și simptomeBoala Lyme: cauze și simptome
25.04.2017

Boala sau infecția Lyme este afecțiunea cauzată de bacteria care aparține familiei Borrelia burgdorferi. Infecția se transmite prin mu [ ... ]

Ion Popușoi, academician
25.04.2017

Ion Popușoi s-a născut la 6 ianuarie 1924. Este doctor habilitat în științe biologice (1964), profesor universitar (1971), membru cores [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment