Mâinile reprezintă calea cea mai bună de transmitere a infecțiilor, astfel încât în unitățile spitalicești spălatul pe mâini este absolut obligatoriu după orice procedură efectuată de personal. S-a demonstrat științific că o igienă temeinică a mâinilor reduce considerabil răspândirea bacteriilor în spitale.

Asistentele, medicii, întregul personal medical pot să își contamineze mâinile doar făcând lucruri extrem de simple – luarea tensiunii sau pulsului pacientului, atingerea pacientului sau așternuturilor acestuia, atingerea echipamentului din spital.
Mâinile nespălate, un factor important în transmiterea infecțiilor nosocomiale
Potrivit unui raport al Ministerului Sănătății din România, în 2009, nu mai puțin de 8583 de români au căpătat o infecție nosocomială (dobândită pe perioada cât au stat în spital). Se presupune, că numărul oficial nu este real, majoritatea spitalelor raportând un număr mai mic de infecții intraspitalicești de teama sancțiunilor.

Comisia Europeană propune pentru combaterea infecțiilor intraspitaliceşti (nosocomiale) un set de instrumente pentru aplicarea unor măsuri eficiente de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale. Comisia Europeană a finanțat o rețea de supraveghere a acestor infecţii, în prezent aflată sub coordonarea Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor Transmisibile (ECDC).

Comisia Europeană a prezentat o propunere de recomandare a Consiliului privind siguranța pacientului, inclusiv prevenirea și controlul infecțiilor nosocomiale. În 2009, Consiliul a adoptat o recomandare ce stabilește cadrul pentru prevenirea și controlul infecțiilor intraspitaliceşti.

Măsurile prevăzute cuprind acțiuni de prevenire în unitățile de îngrijire medicală, promovarea formării profesionale a personalului sanitar, elaborarea de sisteme de supraveghere activă, o mai bună informare a pacienților și susținerea cercetărilor privind prevenirea și controlul infecțiilor nosocomiale.

Odată cu apariția microbilor rezistenți la antibiotice, ceea ce noi numim astăzi igiena mâinilor, care include atât spălatul pe mâini, cât și folosirea dezinfectantelor pe bază de alcool, a avut parte de o revenire impresionantă în instituțiile de sănătate din întreaga lume.

Studiile din ultimii ani au arătat că, în timp ce se îngrijesc de pacienți, membrii personalului din spitale se spală pe mâini doar în 40 - 60% dintre cazurile în care ar trebui să o facă. Aceste cifre sunt alarmante având în vedere că acum știm că infecțiile se transmit de cele mai multe ori prin contact direct.

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

RECENT

Zece retete ale fericiriiZece retete ale fericirii
19.02.2019

Oamenii de stiinta britanici au publicat 10 retete pentru fericirea omului modern. Care sunt ele? Cititi in continuare.

Iata cele 10 retete a [ ... ]

Role of social networks in promoting healthy lifestyle (Sofronie A., Sofronie V.)
19.02.2019

The article shows the public interest in health promotion in social networks. The authors conducted a comparative analysis of the posts dedi [ ... ]

Influence on health and socio-economic effects of disease incidence of chickenpox in the Republic of Moldova (Sofronie V. Negara S.С.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0003-0614-3611;
ORCID:0000-0002-1007-1393;
Nicolae Testemițanu State University of Medicine and Pharmacy, Kishine [ ... ]

The socio-economic impact of post cardiac surgery patients with septic-purulent nosocomial infections (Nastas A.T.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0002-3992-9242
Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Chisinau, Moldova
* Corresponding author (al [ ... ]

The analysis of health education measures carried out to prevent respiratory diseases in Republic of Moldova (Bitlan S., Sofronie V.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: health promotion, health education, mass-media information.  [ ... ]

Economic impact of morbidity due to post-cardiosurgical septic-purulent nosocomial infections (SPNI) (Nastas A.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: economic impact, post-cardiosurgical, septic-purulent nosoco [ ... ]

Cancerul tubar, afecțiune gravăCancerul tubar, afecțiune gravă
26.04.2018

Cancerul tubar reprezintă o formă rară de cancer ginecologic. Maladia este una foarte gravă, fiind uneori greu diagnosticată, urmată d [ ... ]

Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)
26.04.2018

Background: The study of evaluating measures for health promotion and health education in the field of infectious pathologies done among the [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment