Mâinile reprezintă calea cea mai bună de transmitere a infecțiilor, astfel încât în unitățile spitalicești spălatul pe mâini este absolut obligatoriu după orice procedură efectuată de personal. S-a demonstrat științific că o igienă temeinică a mâinilor reduce considerabil răspândirea bacteriilor în spitale.

Asistentele, medicii, întregul personal medical pot să își contamineze mâinile doar făcând lucruri extrem de simple – luarea tensiunii sau pulsului pacientului, atingerea pacientului sau așternuturilor acestuia, atingerea echipamentului din spital.
Mâinile nespălate, un factor important în transmiterea infecțiilor nosocomiale
Potrivit unui raport al Ministerului Sănătății din România, în 2009, nu mai puțin de 8583 de români au căpătat o infecție nosocomială (dobândită pe perioada cât au stat în spital). Se presupune, că numărul oficial nu este real, majoritatea spitalelor raportând un număr mai mic de infecții intraspitalicești de teama sancțiunilor.

Comisia Europeană propune pentru combaterea infecțiilor intraspitaliceşti (nosocomiale) un set de instrumente pentru aplicarea unor măsuri eficiente de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale. Comisia Europeană a finanțat o rețea de supraveghere a acestor infecţii, în prezent aflată sub coordonarea Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor Transmisibile (ECDC).

Comisia Europeană a prezentat o propunere de recomandare a Consiliului privind siguranța pacientului, inclusiv prevenirea și controlul infecțiilor nosocomiale. În 2009, Consiliul a adoptat o recomandare ce stabilește cadrul pentru prevenirea și controlul infecțiilor intraspitaliceşti.

Măsurile prevăzute cuprind acțiuni de prevenire în unitățile de îngrijire medicală, promovarea formării profesionale a personalului sanitar, elaborarea de sisteme de supraveghere activă, o mai bună informare a pacienților și susținerea cercetărilor privind prevenirea și controlul infecțiilor nosocomiale.

Odată cu apariția microbilor rezistenți la antibiotice, ceea ce noi numim astăzi igiena mâinilor, care include atât spălatul pe mâini, cât și folosirea dezinfectantelor pe bază de alcool, a avut parte de o revenire impresionantă în instituțiile de sănătate din întreaga lume.

Studiile din ultimii ani au arătat că, în timp ce se îngrijesc de pacienți, membrii personalului din spitale se spală pe mâini doar în 40 - 60% dintre cazurile în care ar trebui să o facă. Aceste cifre sunt alarmante având în vedere că acum știm că infecțiile se transmit de cele mai multe ori prin contact direct.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment