O mare parte dintre arsurile casnice sunt produse în urma contactului cu lichide fierbinți: ulei încins, apă fiartă, ceai, cafea. În alte cazuri arsurile sunt provocate direct de flacără sau de obiecte fierbinți precum fierul de călcat, reșouri, ușa încinsă a aragazului. Zonele cele mai afectate sunt mâinile și toracele, mai puțin capul și picioarele. Majoritatea arsurilor minore se vindecă de la sine fără să fie nevoie de tratament în spital. O bună îngrijire la domiciliu este de cele mai multe ori suficientă pentru a micșora simptomele unei arsuri și a grăbi vindecarea.

În dependență de profunzimea leziunilor produse la nivelul pielii, arsurile sunt de mai multe feluri:
Ce sa fac in caz de arsura
Arsura de grad I
Afectează doar stratul superficial al pielii, epidermul. Se manifestă prin roșeața pielii, edem local, durere și usturime. Arsura tipică de gradul I este eritemul solar, produs prin expunerea îndelungată la soare. Se vindecă de obicei în 3 - 6 zile, fără să lase cicatrice.

Arsura de grad II
Afectează epidermul pe care-l decolează de stratul mai profund, dermul, provocând apariția flictenelor, vezicule (bășici) pline cu lichid gălbui, care nu este altceva decât plasma sangvină. Acest tip de arsură este provocat de lichide fierbinți care au acționat o durată scurtă asupra pielii. Este cea mai dureroasă, deoarece sunt atinse terminațiile nervoase de la acest nivel. Se vindecă în 10 - 20 de zile și poate lăsa cicatrice.

Arsura de grad III
Afectează dermul în totalitatea lui. Flictenele au conținut sangvinolent. Durerea nu mai este atât de intensă, poate să și lipsească, deoarece terminațiile nervoase pot fi sau sunt distruse complet.

Arsura de grad IV
Afectează toate straturile pielii, apare necroza (moartea celulelor).

În clasificarea arsurilor un rol important îl are și suprafața zonei de tegument afectate. Dacă arsura a afectat o porțiune de piele mai mare decât suprafața mâinii persoanei respective, se consideră că este o arsură mai serioasă care trebuie tratată de medic. Majoritatea arsurilor casnice sunt de gradul I și II. Dacă zonele lezate sunt porțiuni mai sensibile de piele precum cele de pe față sau organe genitale, este indicat să se consulte medicul chiar și în cazul arsurilor aparent minore.

În cazul arsurilor de gradul I
- răciți zona arsă sub jet de apă pentru câteva minute;
- aplicați pe pielea vătămată o cremă ce conține aloe vera sau creme speciale pentru arsuri;
- calmați durerea cu un anagezic;
- aplicați un antibiotic local pe arsură;
- nu ezitați să consultați medicul dacă aveți îngrijorări cu privire la evoluția arsurii;

În cazul arsurilor minore de gradul II
- puneți zona arsă în apă rece cât mai repede și mențineți pentru cel puțin 5 minute;
- tratați ca pe o arsură de gradul I, cu analgezic, antibiotic local, creme cu aloe vera;
- nu spargeți eventualele bășici;
- dacă se sparg de la sine, clătiți zona cu apă curată și aplicați un antibiotic topic;
- nu atingeți zona lezată cu mâinile murdare, există riscul de infectare;
- urmăriți evoluția zonei arse și prezentați-vă la medic dacă leziunea s-a infectat.
Yandex