Boala sau infecția Lyme este afecțiunea cauzată de bacteria care aparține familiei Borrelia burgdorferi. Infecția se transmite prin mușcătură de căpușă (Ixodes), numai atunci când insecta rezistă atașată pe piele între 24 și 48 de ore.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), infecția Lyme este cea mai răspândită boală, care afectează aproximativ 300.000 de persoane pe an în Statele Unite și 65.000 de persoane pe an în Europa.
Boala Lyme: cauze și simptome
Simptomele acestei boli infecțioase variază și apar în trei etape diferite.

Etapa 1: timpuriu localizate
În prima etapă, simptomele se dezvoltă în una sau două săptămâni după mușcătura de căpușă. Apar erupții cutanate și roșeață, ceea ce indică faptul că bacteriile se înmulțesc în fluxul sangvin.

Etapa 2: diseminată timpuriu
Această etapă are loc la câteva săptămâni după mușcătura de căpușă. Pe măsură ce bacteriile încep să se răspândească în tot corpul, pot apărea erupții cutanate și în alte zone decât locul mușcăturii. Este posibil să apară simptome asemănătoare gripei, cum sunt frisoane, durere în gât, oboseală, dureri musculare și durere de cap.

Etapa 3: diseminată târziu
În cazul în care infecția nu este tratată în primele două etape, infecția Lyme intră în cea de a treia fază. Apar simptome precum durere de cap severă, tulburări ale ritmului cardiac, pierderi de memorie pe termen scurt, schimbări de dispoziție și tulburări de somn.

Prevenirea bolii Lyme
- Evită zonele împădurite în care sunt prezente căpușile, mai ales primăvara și vara;
- Poartă șosete lungi pentru a proteja și acoperi pielea;
- Introdu partea inferioară a pantalonilor în șosete când ieși în parc sau mergi pe munte;
- Poartă haine de culori deschise. Ele îți permit să identifici cu ușurință insectele pe materialul textil;
- Aplică insecticid special pe haine și piele.
- Căpușele se atașează pe zonele calde și umede: zona inghinală, axilele, zona submamară și gât. Dacă ai fost în parc sau într-o zonă cu pădure, verifică aceste părți ale corpului și asigură-te să nu există nicio căpușă pe piele.
- Dacă observi o căpușă pe piele sau pe haine, îndepărteaz-o repede. Astfel reduci riscul de a te infecta.
- Dacă căpușa este sub piele, îndepărteaz-o cu o pensetă, trângând ușor. Dezinfectează zona cu spirt. Însă, dacă au rămas părți din corpul insectei sub piele, mergi la spital.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment