Cea mai frecventă boală infecţioasă care apare sub formă de epidemie este gripa, infecţie cauzată de virusul gripal, care se localizează în special pe căile respiratorii: nas, gât, laringe, trahee, plămâni.

Fiind foarte contagioasă, gripa se transmite rapid de la om la om şi afectează mai ales persoanele cu o slabă rezistenţă a organismului: copii, bătrâni, bolnavi cronici. Virusul se răspândeşte prin aer odată cu picăturile mici de salivă pe care le stropeşte omul bolnav de gripă atunci când tuşeşte, strănută sau vorbeşte.

Aglomerările de oameni (şcoli, cazărmi, săli de spectacole, localuri publice, mijloace de transport în comun etc), răcelile favorizează răspândirea gripei la mase mari de populaţie.

După 2-3 zile de la infecţie, omul prezintă brusc frisoane, febră (39-40°C), strănut, tuse seacă, nas înfundat din care se scurge un lichid apos, dureri mari de cap, dureri musculare, stare generală alterată. Uneori prezintă dureri toracice sau abdominale. Ochii sunt roşii, congestionaţi. Dacă aceste semne se întâlnesc la mai mulţi membri ai familiei sau ai colectivului din care face parte bolnavul atunci, cu mare probabilitate, este vorba de gripă.

Primul ajutor. Bolnavul se va izola la domiciliu, într-o cameră bine aerisită, dar caldă, va bea ceaiuri fierbinţi (de tei, muşeţel), i se vor pune picături în nas. Când febra este mare, peste 40°C, se vor pune comprese reci sau se vor face fricţiuni cu spirt sanitar, ţuică tare, oţet aromatic.

Se vor da medicamente care combat durerile şi care scad febra, prescrise de medic, precum şi calmante ale tusei. Bolnavilor cu constipaţie li se va da şi un purgativ uşor. Gripa necomplicată nu se va trata cu sulfamide şi antibiotice.

În primele 2-3 zile se va da bolnavului un regim alimentar uşor: lichide multe sub formă de ceaiuri, supe de zarzavat sărate, fructe şi sucuri de fructe, făinoase. De obicei, boala evoluează spre vindecare în 4-5 zile. Dacă semnele bolii nu încetează în acest timp, sau se agravează, este posibilă apariţia unei complicaţii, cu microbi: otită, sinuzită, pneumonie etc. şi atunci trebuie înştiinţat medicul.

În timpul epidemiilor de gripă, se va evita, pe cât posibil, contactul cu aglomeraţiile de oameni, în special al persoanelor cu risc crescut de a face o formă mai gravă de gripă.
Yandex