Una dintre cele mai intalnite afectiuni este ciuperca piciorului, ce poate fi contractata in locurile publice: piscine, stranduri, dusuri, vestiare.

Aceasta infectie se transmite prin contact direct cu obiectele contaminate, aproape 30 la suta dintre persoane riscand sa se imbolnaveasca. Conform statisticilor, barbatii sunt de doua ori mai predispusi decat femeile.
Micoza piciorului, infectia ce se transmite prin contact direct cu obiectele contaminate
Maladia incepe cu mancarimi sau iritatii intre degetele de la picioare si poate ajunge pana la sangerari si suprainfectari ale pielii.

De cele mai dese ori, se instaleaza intre al treilea si al cincilea deget al piciorului, spun medicii. Afectiunea provoaca o stare de disconfort, ducand la imposibilitatea de miscare a persoanei. Clima calda si incaltamintea care pastreaza umiditatea piciorului favorizeaza raspandirea infectiei.

Tratamentul consta in aplicarea unui tratament local fungicid - care omoara ciuperca, plus igiena permanenta pentru a nu recidiva. Crema aplicata trebuie sa aiba la baza terbinafina, un component activ care vindeca afectiunea in cateva zile (de obicei sapte), dar ramane in piele, continuand sa actioneze si dupa aceasta perioada. Vindecarea totala a ranii poate avea loc si la cateva saptamani de la tratament.

Se recomanda spalarea si uscarea picioarelor, atat in perioada tratamentului, cat si dupa, spun specialistii. Netratata, maladia nu se vindeca, putand duce la complicatii ca fisuri sau crapaturi ale pielii, care se pot supraincarca bacterian.

In unele cazuri, ciuperca se poate extinde la pielea din jurul degetelor de la picioare, la unghiile de la maini sau alte parti ale corpului.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment