Un nivel crescut de vitamina K al copiilor are un impact major asupra sistemului lor osos, se spune intr-un studiu american.

Expertii spun ca un nivel mare de vitamina K este asociat cu dezvoltarea unui sistem osos sanatos si scaderea riscului de artrita la varstele mici. Artrita idiopatica juvenila este cea mai comuna afectiune reumatologica in randul copiilor.

Medicii au observat ca pacientii care sufera de aceasta boala, dar au suplimentat nivelul de vitamina K din organism, au avut o crestere a densitatii masei osoase si a mineralelor asociate refacerii acestui sistem.
Nivelul crescut de vitamina K are un impact major asupra sistemului osos
Multe proteine din organism depind de vitamina K atunci cand se pune problema refacerii tesutului dur, utilizandu-se calciu.

La acest studiu au participat copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 18 ani, expertii observand o densitate osoasa mai slaba la pacientii cu un nivel scazut de vitamina K.

Concluziile studiului completeaza un studiu britanic, in care s-a observat ca vitamina K este direct asociata cu continutul mineral si densitatea osoasa. Informatii date sunt de ajutor pediatrilor, care incearca sa previna fracturile de sold, coloana sau incheieturi, tot mai frecvente in randul copiilor.

Mai mult, intarirea sistemului osos la varste mici poate scadea riscul aparitiei osteoporozei, una dintre cele mai comune afectiuni asociate perioadei post-menopauza.

Vitamina K poate fi procurata din suplimente alimentare sau pe cale naturala, din fructe si legume proaspete, precum si carne de vita, lapte, lactate, oua.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment