Oboseala cronica este una dintre cele mai des intalnite afectiuni care poate dura de la cateva luni la cativa ani. Lipsa somnului sau o afectiune medicala sunt cele mai comune cauze care declanseaza oboseala, dar sunt o sumedenie de alti factori care, ignorati pe o perioada mai mare de timp, duc la extenuare fizica si psihica.
Depresiile, anxietatea, orele peste program, stilul de viata sedentar, nutritia sau tratamentul medical sunt factori care influenteaza aparitia si instalarea starii de oboseala. Exista o serie de afectiuni, de la infarct pana la hipotiroidie sau diabet, care au drept consecinte oboseala cronica.
Cercetatorii au intocmit o lista cu cele mai bune strategii de lupta impotriva oboselii, pe primul loc fiind elaborarea unui plan alimentar corect.
Ei spun ca o dieta echilibrata, care sa includa o varietate de carbohidrati, proteine, grasimi si uleiuri bune, legume si cereale integrale va contribui la „incarcarea” resurselor de energie ale organismului, dar si la mentinerea lor pe o perioada lunga de timp.
Specialistii nu recomanda nici mesele bogate, chiar daca este vorba de alimente sanatoase. Cu cat mestecam mai mult, cu atat obosim mai repede. Astfel, portiile mici si dese isi gasesc justificare nu doar in lupta cu kilogramele in exces, ci si in prevenirea si combaterea oboselii.
Cea de-a doua cauza majora care provoaca oboseala este stresul si raspunsul emotional al fiecaruia la acesta. Cercetarile arata ca emotiile provocate de stres consuma resurse mari de energie, de aceea tehnicile de relaxare pot fi de ajutor pentru cei mai sensibili.
Puteti incerca meditatii, yoga sau relaxarea musculara progresiva. Puteti incerca masajul si aromoterapia, doua dintre cele mai populare metode de combatere si prevenire a oboselii.
Dupa cum spun specialistii, cei mai predispusi la carenta de fier (anemie feripriva) sunt copiii, batranii si adolescentele. Primele simptome ale lipsei de fier sunt palpitatiile, dificultatea de a respira, oboseala cronica si ametelile.
De multe ori, anemia are si alte simptome in afara de oboseala cronica si o piele palida. Cea mai comuna cauza a anemiei este lipsa de fier. Aceasta se instaleaza in urma unui regim vegetarian cu putine minerale sau din cauza unei pierderi masive de sange, uneori neobservata.
Dermatologii au observat ca pacientii anemici au o calitate a pielii foarte scazuta, le cade parul, au unghiile foarte moi, iar la femei sindromul premenstrual dureaza mai mult. Toti oamenii care au suferit de anemie au unghii in forma de lingura.
In cele mai grave cazuri, se intampla ca bebelusii sa se nasca direct cu o carenta de fier. In astfel de situatii, corpul acestor copii elibereaza foarte putini hormoni de crestere. De aceea, aportul de fier din primii 9 ani de viata al acestor copii trebuie sa fie unul adecvat, stabilit de un specialist.
Medicii sunt de parere ca principala cauza a lipsei de fier este dieta vegetariana. Corpul absoarbe mult mai greu fierul din vegetale fata de produsele de origine animala. Ca urmare, multi vegetarieni au carenta de fier.