Furunculul este o inflamatie pionecrozanta a pielii de natura stafilococica, localizata la nivelul unui sau câtorva foliculi pilosi sebacei.

Semne si simptome
- initial apare prurita si hiperemie pe locul unui folicul pilos.
- peste 24-48 ore apare infiltrat inflamator proeminent pe suprafata pielii, cresc durerile locale.
- hiperemia este de nuanta cianotica, se extinde pe piele. Furunculoza, semne si simptome
- în 4-5 zile în vârful infiltratului inflamator se formeaza o pustula cu puroi.
- la 7-8 zile pustula perifoliculara se necrotizeaza si se elimina spontan.
- locul fostului furuncul granuleaza lent.
- starea generala este mai alterata în furunculii faciali (triunghiul nasolabial, pe buze, regiunea suborbitala), când apare cefalee, insomnie, frisoane, febra de 38-40°C.
- furunculoza se caracterizeaza prin aparitia câtorva furuncule în diferite locuri concomitent sau când acestea apar unul dupa altul. -
carbunculul presupune inflamarea mai multor foliculi pilosi, când se formeaza un infiltrat comun (deseori ceafa), cu alterarea severa a starii generale si multiple complicatii.

Cauze
- stafilococul auriu sau alb, ce populeaza obisnuit tegumentele.

Diagnosticul diferential - hidrosadenita, antraxul, tuberculoza cutanata, actinomicoza, luesul.
Complicatii posibile - limfangita si limfadenita, abcese si flegmoane, tromboflebita, septicemie, meningita bazala purulenta (mai ales în localizarea faciala), abces cerebral.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment