Urticaria de cauza alimentara este o afectiune de natura alergica care se caracterizeaza printr-o eruptie cutanata, instalata brusc, dar pasagera, aparuta la cateva ore dupa consumul unui aliment cu potential alergen.

Urticaria este o eruptie la nivelul pielii, formata din papule si placi eritemato-edematoase (zone de la roz pal la rosu, in relief, catifelate la pipait) sau alb-portelan, cu un contur dantelat rosu, intens pruriginoase (mancarimi), de dimensiuni variate (de la un bob de linte la un pod de palma), asemanatoare cu leziunile care apar dupa contactul pielii cu urzica (de unde vine si numele bolii urzica-urtica).
Urticaria, cauze si recomandari naturiste
Papula urticariana apare in cateva minute fiind precedata de mancarime. In cateva ore elementele eruptive se resorb fara a lasa nici un fel de leziuni reziduale (fara urme). Pe masura ce unele leziuni se resorb, altele le iau locul.

Cele mai frecvente localizari sunt la nivelul trunchiului, dar pot aparea si in alte zone ale corpului. Uneori urticaria poate fi insotita de edem (umflare) al buzelor, a fetei sau limbii, furnicaturi ale mucoasei bucale sau faringiene (in gat), voma, crampe abdominale sau diaree.

Exista mai multe forme de urticarie:
- forme acute, care dureaza intre patru zile si sase saptamani si care cedeaza usor la tratament sau dispar spontan;
- forme cronice, care se caracterizeaza prin aparitia eruptiilor in " valuri", separate de perioade fara eruptie, care se pot intinde pe o perioada ce depaseste sase luni. Cauzele care pot declansa urticaria sunt alimentele, conservantii (salicilate, acid citric, derivati de acid benzoic) si colorantii alimentari, condimentele, alcoolul.

Principalele alimente implicate in aparitia urticariei sunt:
- la copii: lapte, oua, alune, faina de grau, ciocolata, soia (cat si preparatele din acestea), sucuri care contin conservanti sau coloranti, fragi, capsuni, piersici;
- la adulti: alune, peste, scoici, seminte de floarea soarelui, arahide, bere (drojdii de bere).

Tratament
Pana la prezentarea la medic se indica indepartarea din alimentatie a produsului banuit a fi incriminat (avand in vedere ca urticaria apare la scurt timp dupa consumul alimentului declansator) si o dieta cu alimente putin alergene.

Dieta recomandata: supe de legume si legume proaspete (exceptie: rosii, cartofi), fructe proaspete (nu consumati citrice, fragi, capsuni, piersici), orez, apa plata, ceai de menta, ulei de masline, sare de mare, piper verde. Tratamentul medicamentos este bine sa fie prescris de medic, avand in vedere efectele secundare ale acestuia. In functie de gravitatea urticariei se administreaza anti-histaminice anti-H1 sau anti-H2, antidepresante triciciclice, corticoizi.

Prevenire
Se recomanda evitarea (pe cat posibil) in alimentatia copilului a laptelui crud, albusului de ou, soia, arahide, ciocolata, capsuni, piersici sau a preparatelor care contin conservanti si coloranti. Daca s-a descoperit alimentul incriminat acesta trebuie evitat. Este bine de retinut ca nu cantitatea consumata conteaza in declansarea urticariei, aceasta putand sa apara la cantitati mici consumate, atat ca atare, cat si in diferite preparate. Exista situatii in care alergia la un aliment se mosteneste (ex. alergia la alune) si de aceea medicul trebuie avizat in legatura cu aceasta. Daca episoadele de urticarie se repeta, desi a fost indepartat din alimentatie presupusul aliment alergen, exista posibilitatea efectuarii testelor alergologice cutanate de catre medicul alergolog (prick test, RAST, test de provocare), in cabinet specializat.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment