Sforăitul poate apărea ca urmare a unor modificări de volum sau consistență la nivelul cailor aeriene superioare, iar metoda de tratament contra sforăitului depinde de factorul ce-l determină. Mușchii feței care sunt foarte solicitați în decursul zilei, tind să se relaxeze în timpul somnului. Gura se întredeschide, iar limba se retrage. Pe lângă această suprasolicitare a mușchilor, mai există și alți factori ce determină sforăitul: consumarea băuturilor alcoolice, fumatul, prezența polipilor, refluxul acid stomacal sau inflamarea amigdalelor.
Sforăitul nu este nociv, ci deranjant, mai ales pentru persoana care doarme alături. Uneori nivelul zgomotului produs de cel care sforăie îl poate trezi chiar pe el însuși, iar în altele trezirea survine în urma unei senzații de sufocare, a lipsei de aer.
O măsură de rezolvare a problemei este întoarcerea persoanei pe o parte. Preventiv, pentru a evita sforăitul, persoana în cauză poate efectua înainte de culcare un exercițiu destul de simplu - trebuie să-și spună sieși în mod repetat că se așază pe o parte și că astfel va dormi tot timpul. Informația se va stoca în creier și va acționa pe timpul somnului ca o comandă, nepermițându-i acestuia să se întoarcă înapoi pe spate. Dacă trucul nu dă rezultate, încercați și alte tehnici.
Umiditatea aerului
Măriți umiditatea aerului din camera în care dormiți sau strângeți între dinți un creion timp de zece minute înainte de culcare;
Exerciții pentru gură
Împingeți cu mâna mandibula, iar cu ajutorul limbii împingeți dinții inferiori, preț de 2 - 3 minute, înainte de a adormi. Spuneți "a-a-a" pentru circa 5 minute.
Tehnica obiectului dur
Sunt persoane care au adoptat și o tehnică mai puțin obișnuită, dar în același timp eficientă: și-au cusut pe spatele pijamalei un obiect dur, împiedicând astfel întoarcerea lor pe spate.
Produse anti-sforăit
De vânzare există produse speciale anti-sforăit: spray-uri și creme lubrifiante cu extract din plante medicinale, însă efectul lor este discutabil. La indicarea specialistului ORL, puteți apela la un dispozitiv anti-sforăit ce fixează limba de planșeul bucal, sforăitul pierzându-și astfel din intensitate.
Poziția corectă a somnului
Asigurați-vă că în timpul somnului corpul are o poziție corectă. Pernele ortopedice au un rol benefic în susținerea capului ridicat, micșorând în așa mod sforăitul.