Chiar dacă mâncați puțin, vă calculați caloriile, faceți mișcare, totuși adaugați în kilograme? Sunt câteva cauze care nu mă permit să slăbiți.

Stresul
Stresul duce la încetinirea metabolismului și elimină unii hormoni (leptina sau cortizolul) care aduc un plus de grăsime, îndeosebi în zona abdominală. Persoanele care mănâncă în timpul stresului aleg de obicei produse bogate în carbohidrați. Ele potolesc foamea mai repede, deoarece măresc nivel de serotonină. Ca soluție, specialiștii recomandă relaxarea sau sportul.
Cauze care favorizează cresterea in greutate
Insomnia și oboseala
Dacă nu vă odihniți suficient, organismul este supus stresului. Acesta, la nivel celular, mărește depozitarea grăsimilor. Persoanele care au insomnie, de multe ori mănâncă în timpul nopții, crezând că aceasta îi va ajuta să adoarmă mai ușor. Însă nu este corect. Alimentația nocturnă nu face decât să îngreuneze somnul și să adauge calorii în plus. Se recomandă 8 ore de somn pe noapte.

Medicamente
Unele medicamente utilizate în tratamentul depresiei, panică, migrene sau diabetului duc la mărirea bruscă în greutate. Fiecare medicament care duce la creșterea greutății acționează diferit. Unele măresc pofta de mâncare sau modul de asimilare a grăsimii, altele modifică cantitatea de insulină.

Conform medicilor, medicamentele care pot duce la îngrășare sunt: antidepresivele, steroizii, antipsihoticele, pastilele contra atacurilor de aplopexie, antidiabeticele, remedii pentru circulația sângelui sau cele pentru arsuri stomacale. Pentru mai multă informație, consultați medicul specialist.

Probleme hormonale
Cea mai frecventă afecțiune hormonală este hipotiriodia. Aceasta scade metabolismul. Cu toate că pofta de mâncare se micșorează, greutatea se mărește. În cazul în care vă simțiți obosiți, apatici, dormiți mult, sunteți sensibili la frig, trebuie să vă adresați medicului.

Menopauza
La menopauză, metabolismul este mai lent, schimbările hormonale accentuează senzația de foame, stările depresive și oboseala.

Alimentația sănătoasă, bogată în vitamine și exercițiile fizice, vă pot menține într-o formă bună pe toată durata vieții.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment