Gripa este o boală severă care determină niveluri ridicate ale mortalității. Se estimează că circa 5% și 15% din populația globului este afectată de virusul gripal în fiecare an, din care circa 12 mln se internează și intre 500000 - 1 mln decedează.

Sistemul imunitar slăbit este ținta perfectă pentru instalarea virusului gripal. Din această cauză, sunt predispuși la îmbolnăvire copiii, vârstnicii și persoanele care au o stare generală de sănătate precară. Deoarece gripa poate avea implicații serioase asupra sănătății, dacă nu este tratată corect și la timp, pot apărea complicații.
Gripa, un debut brusc și violent
Spre deosebire de răceală, gripa debutează brusc și violent. Principalele simptome sunt febra, frisoane, dureri de cap, tuse, dureri în gat, dureri musculare, senzația de slăbiciune a întregului corp. Aceste simptome durează în jur de 3 până la 5 zile, în cazul în care nu apar complicații. După această perioadă organismul este slăbit, se păstrează senzația de oboseală și slăbiciune.

Deoarece sistemul imunitar a fost nevoit să lupte cu virusul, capacitatea sa de apărare scade, iar în următoarele zile de la dispariția simptomelor suntem vulnerabili în fața infecțiilor bacteriene. Virusul afectează căile respiratorii superioare, dar în unele cazuri poate evolua spre partea inferioară a sistemului respirator, ducând la apariția pneumoniei.

Virusul gripal se transmite pe cale aeriană, fiind capabil să reziste în afara corpului până la găsirea unei noi gazde. Prin strănutul și tusea unei persoane deja infectate, virusurile se răspândesc în aer și pot fi inspirate de persoanele sănătoase.

Locurile aglomerate duc la răspândirea gripei, de aceea, este bine să evităm pe cât este posibil aglomerația. Spălarea mâinilor după folosirea diferitelor obiecte în comun (clanțe, barele din mijloacele de transport, balustrade etc.) este de mare ajutor, îndepărtând virusurile cu care am putea intra în contact.

Deși măsurile de prevenire ne pot fi de folos, cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei este vaccinul antigripal. Acesta ne protejează de majoritatea tipurilor de virusuri gripale care circula în sezonul respectiv.

Virusurile gripale se modifică frecvent, în fiecare an fiind necesară adaptarea vaccinului la variantele noi. De aceea, vaccinurile au adesea în compoziție mai multe tulpini ale virusului. Recomandarea de vaccinare se adresează în special copiilor și persoanelor de peste 65 de ani, în cazul acestora asigurându-se accesul gratuit la vaccin.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment