Coxartroza este o afecţiune care se caracterizează prin dureri la nivelul şoldului. Este o afecţiune cronică, care apare în urma degradării articulaţiilor de la nivelul şodurilor.

Coxartroza este o afecţiune care apare la adulţi, mai ales în jurul vârstei de 50 de ani, însă poate să afecteze şi persoanele mai tinere.
Ce este coxartroza: simptomele bolii
Coxartroza, simptome
Persoanele care suferă de această boală au dureri în zona şoldurilor, în zona inghinală, dar care pot să iradieze şi spre genunchi. De asemenea, durerea se poate localiza şi la nivelul feselor.

Durerea se accentuează când o persoană stă mult în picioare, merge pe distanţe lungi sau când urcă şi coboară scări. Pacientul se simte mult mai bine după ce se odihneşte, repausul la pat fiind o bună metodă de calmare.

Pe măsură ce boala înaintează, apar dureri şi când bolnavul se odihneşte. Mersul devine din ce în ce mai greoi, de aceea pacienţii pot avea nevoie de baston pentru a se deplasa. Când cartilajul dispare complet de pe articulaţii, apare o frecare os pe os, de aceea bolnavul se plânge de dureri insuportabile la mers.

Ce este coxartroza: persoane predispuse

Există persoane care au predispoziţie la această afecţiune: cei care au cazuri de artroză a şoldului în familie, vârstincii, cât şi cei care au cartilajul articular afectat în urma altor afecţiuni. Oricum, medicii nu cunosc cu exactitate cauzele care duc la apariţia acestei probleme de sănătate.
Ce este coxartroza: metode de tratament

Persoanele care au boala în stadiu incipient pot face fizioterapie, căci este de ajutor. Sporturi precum înotul şi aerobicul sunt, de asemenea, utile.

Administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene este recomandată pentru calmarea durerilor. În cazul în care eşti supraponderal, este de ajutor şi un regim de slăbit. Şi masajul poate fi util pentru cei care suferă de această boală.
Operaţia, recomandată

În stadii avansate, când durerile devin insuportabile şi nu mai cedează în urma tratamentului medicamentos, este recomandată operaţia de protezare a şoldului. Proteza este o articulaţie artificială compusă din două piese, una pentru bazin şi una pentru femur.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment