Hepatitele virale (galbinarea) sunt cauzate de virusuri care afecteaza ficatul. Hepatitele virale sunt frecvente si pot duce, in timp, la imbolnaviri grave si chiar moarte.

* Hepatitele virale sunt foarte frecvente; practic toata populatia tarii noastre trece prin infectia cu virusuri hepatice.

* Hhepatitele virale sunt cauzate de virusuri care afecteaza ficatul, determinand la copii o infectie care deseori nu este recunoscuta, dar la o anumita parte din pacienti evolueaza, in timp, spre hepatita cronica, ciroza sau cancer hepatic si in cele din urma la moarte.

* Calea comuna de transmitere a hepatitei tip A sau E este prin fecale - mana - gura; bolnavul de hepatita elimina prin fecale virusul infectant care este inghitit de catre persoanele din jur datorita lipsei de igiena, in special nespalarea mainilor. Aceste tipuri de hepatita afecteaza copilul mic acolo unde regulile de igiena individuala, igiena colectiva si igiena alimentatiei sunt ignorate.

* Alte tipuri de hepatita virala (B,C,D) se transmit prin lichide biologice, inclusiv sangele si afecteaza copilul mic atunci cand:- mama este purtatoare de virus.

Copiii nascuti din mame purtatoare de virusul hepatitei B se infecteaza in timpul nasterii sau imediat dupa aceea; infectia poate fi prevenita daca copiii sunt vaccinati impotriva hepatitei B. - in familie sau anturaj sunt purtatori de virus.

Infectia poate fi transmisa de la copiii mai mari prin utilizarea de obiecte in comun; aceasta infectie poate fi prevenita, de asemenea, prin vaccinare - cand copilul primeste injectii facute cu materiale nesterile.

Infectia se poate transmite accidental prin injectii facute cu instrumente nesterile, in special cele facute de persoane necalificate si in afara unitatilor sanitare.

* Urmarile in timp ale hepatitelor virale pot fi prevenite:

- in faza de stare a imbolnavirii prin hepatita copiii trebuie sa respecte repausul la pat; in aceasta faza se refac celulele hepatice distruse de virus, Repausul la pat ajuta procesul de refacere, iar parintii trebuie sa ajute copilul sa respecte aceasta indicatie medicala.

- Niciodata si sub nici un motiv nu i se va da copilului mic sa bea alcool ca atare sau ca vin tonic ori in solutii alcolizate deoarece ficatul copilului nu este pregatit sa metabolizeze toxicul care este alcoolul si cu atat mai putin dupa hepatita. Hepatitele virale pot fi prevenite prin respectarea igienei (spalarea mainilor, folosirea latrinelor), iar pentru un anumit tip (hepatita B) prevenirea se face prin vaccinare.

* Deprinderile de igiena individuala, precum spalatul mainilor si folosirea latrinelor sunt cheia prevenirii hepatitelor virale transmise prin mecanismul fecal - oral;

* Reducerea numarului de injectii primite de copil este cheia prevenirii hepatitelor dobandite pe aceasta cale. Singurele injectii necesare pentru copilul sanatos si normal dezvoltat sunt injectiile pentru imunizari. Marea majoritate a afectiunilor acute ale copilului mic sunt afectiuni care nu necesita tratament medicamentos, iar in afectiunile acute care necesita tratament, medicamentele administrate oral sunt intotdeauna de preferat celor injectabile.

* Hepatita virala B poate fi prevenita cu succes prin vaccinare; vaccinarea completa si deci eficienta este alcatuita din trei administrari a cate o doza.
Yandex