Hipertensiunea arterială este unul dintre principalii factori declanșatori ai bolilor coronariene. Afecțiunea este foarte periculoasă pentru că este asimptomatică. Singura metodă de a descoperi această maladie constă în măsurarea periodică a tensiunii arteriale.
Hipertensiunea arterială, unul dintre principalii factori declanșatori ai bolilor coronariene
Dacă valorile se încadrează în medie, atunci trebuie luate măsuri care să prevină apariția hipertensiunii. Hipertensiunea arterială (HTA) este de două feluri: primară sau secundară. HTA primară nu are o cauză determinantă și se întâlnește la majoritatea persoanelor.

HTA secundară este determinată de o serie de afecțiuni, precum tumorile renale și bolile cronice ale rinichilor sau apare în perioada de sarcină. HTA secundară este vindecabilă dacă sunt tratate cauzele.

În cazul în care hipertensiunea nu se tratează, se poate ajunge la arterioscleroză (îngroșarea și rigidizarea arterelor), la infarct (blocarea arterelor care duc sânge la inimă) sau la apariția inimii mărite (îngroșarea și întinderea pereților inimii pana în momentul în care aceasta nu mai funcționează normal).

Hipertensiunea arterială netratată mai poate duce la cedarea rinichilor sau la apariția accidentului vascular cerebral (îngustarea arterelor care duc sânge la creier și blocarea lor cu un cheag de sânge).

Orice om este predispus la apariția hipertensiunii. Însă odată cu înaintarea în vârstă această afecțiune devine mult mai frecventă. Din păcate, în ultimii ani, această afecțiune a devenit tot mai întâlnită în cazul tinerilor, mai ales din cauza stilului de viață sedentar.

O tensiune arterială normală trebuie să fie mai mică de 140 cu 90mm Hg. Orice depășire a acestei valori se încadrează la hipertensiune. De asemenea, dacă valoarea tensiunii este sub 105 cu 65 mm Hg, inima pacientului este în pericol. Cel mai bine este ca HTA să fie prevenită.

Apariția hipertensiunii poate fi împiedicată prin menținerea unei greutăți optime, prin mișcare fizică periodică, printr-o alimentație sănătoasă și prin renunțarea la vicii. Foarte importantă este alimentația. Aceasta trebuie să conțină cât mai puține grăsimi și calorii.

Principalele suplimente dietetice care vă protejează în fața HTA sunt potasiul, calciul și magneziul. În ceea ce privește hipertensiunea arterială primară, aceasta poate fi ținută sub control prin medicație.
Yandex