Rabia sau turbarea este o boală provocată de un virus, transmis omului prin muşcătura animalelor domestice sau sălbatice, bolnave de turbare. Mai frecvent, virusul turbării este transmis de către câine, pisică, vulpe, lup, bovine. Deoarece odată declanşată turbarea, nu se poate trata, prevenirea bolii constă în acordarea de urgenţă a primului ajutor.
De aceea, după muşcătura oricărui animal, persoana muşcată se va prezenta imediat la medic. De obicei, omul consultă medicul doar când este muşcat de câine, uitând sau neştiind că pisica, vulpea şi alte animale pot produce turbare la om. Imediat după muşcătură, plaga se va spăla cu multă apă şi săpun, pentru a îndepărta saliva animalului, contaminată cu virusul turbării.
Apoi plaga, dacă nu este mare şi adâncă, va fi prelucrată cu o substanţă caustică (tinctură de iod, acizi), cu scopul de a distruge o parte din virusuri, înainte ca aceştia să treacă în organism. Se va avea grijă ca persoana care spală o plagă produsă de animale suspectate de turbare să nu aibă răni pe mâini.
Vaccinarea antirabică este cei mai bun mijloc de prevenire a turbării atunci când o persoană a fost muşcată de un animal turbat sau necunoscut. Se va evita contactul cu animalele sălbatice, cu pisicile şi câinii vagabonzi. Câinii de casă vor fi vaccinaţi antirabic.