Simptomele conjunctivitei
- înroșirea ochiului;
- secreție lacrimală crescută;
- bolnavul acuză mâncărimi sau arsuri locale;
- bolnavul suportă lumina;
- în unele cazuri se găsește o secreție purulentă, care trebuie dată la analiză pentru a se determina ce fel de microbi se dezvoltă;
După apariția semnelor și simptomelor, persoana cu conjunctivită este contagioasă timp de 7 - 14 zile. Pentru conjunctivita alergică, expunerea la substanțele alergene poate produce iritația ochilor la persoanele cu astfel de sensibilități.
Care sunt complicațiile conjunctivitei?
Conjunctivita este o afecțiune neplăcută ce poate produce mult disconfort. Această maladie este, de obicei, inofensivă, ceea ce înseamnă că nu are consecințe grave asupra sănătății globului ocular și nu produce tulburări ale vederii pe termen lung.
În plus, această afecțiune nu necesită tratament îndelungat sau de urgență. Datorită faptului că este contagioasă, este necesar diagnosticul și tratamentul precoce.
Uneori conjunctivita poate produce complicații la nivelul corneei, de aceea este bine să consultați medicul în momentul în care sesizați schimbări la nivelul ochilor.
Diagnosticul conjunctivitei este pus de medicul oftalmolog după un examen clinic. Uneori acesta poate preleva o probă din secreția oculară pentru analize de laborator.
Măsuri de profilaxie ale conjunctivitei
Igiena corespunzătoare a ochilor este cel mai bun remediu pentru a evita contractarea unei conjunctivite.
Printre măsurile de profilaxie se găsesc:
- evitarea atingerii ochilor cu mâna
- protecția ochilor de praf și alți iritanți externi cu ajutorul ochelarilor de soare
- utilizarea ochelarilor pentru înot la piscină
- evitarea folosirii unor cosmetice neadecvate sau care nu sunt testate dermatologic
- utilizarea corespunzătoare a lentilelor de contact - îndepărtarea lor regulată, păstrarea corectă a acestora.
Tratamentul conjunctivitei
În caz de usturimi și mâncărimi pronunțate se aplică comprese calde care ameliorează repede simptomele. Pansamentele nu sunt indicate. Specialistul prescrie uneori unguente speciale, care vor fi introduse, cu ajutorul unei baghete de sticlă rotunjite, în fundul de sac conjunctival. Altă dată recomandă picături, care se introduc, cu ajutorul pipetei în fundul de sac conjunctival inferior.