Transpirația este un proces fiziologic normal al organismului, prin care acesta își menține temperatura constantă, în condițiile unei temperaturi exterioare ridicate. Transpirația este rezultatul activității glandelor sudoripare din piele, care elimină o cantitate de apă în care sunt dizolvate clorură de sodiu, uree, potasiu și alte substanțe.
Transpirația este influențată de mai mulți factori printre care rata metabolică, desfășurarea unor activități fizice intense, temperatura mediului ambiant, administrarea unor medicamente. În zilele toride, este normal ca organismul să transpire mai mult, deoarece temperatura aerului este foarte ridicată.
Însă o transpirație abundentă, însoțită de mirosuri neplăcute, este deseori stânjenitoare și producătoare de disconfort. Aceasta este de fapt o condiție medicală cunoscută sub numele de hiperhidroză.
Hiperhidroza sau creșterea anormală a secreției sudorale, poate fi generalizata, la nivelul întregului corp, sau localizată, adică în anumite zone mai bogate în glande sudoripare precum axilele, plantele și palmele.
Hiperhidroza localizată debutează în jurul pubertății și are tendința la regresie după 40 de ani. Cauzele acestui fenomen sunt de cele mai multe ori psihogene, fiind declanșate cel mai frecvente de stres, de șocuri emoționale și mai puțin de dezechilibre sau tulburări hormonale. Uneori chiar autosugestia sau frica de transpirație poate declanșa sudorația abundență.
Hiperhidroza plantară poate fi agravată de câteva complicații serioase, dincolo de caracterul neplăcut și disconfortul evident. Talpa piciorului este hiperhidratată, devine sensibilă la presiunea mersului, poate dezvolta dermatita de contact la diverși alergeni din încălțăminte, poate fi afectată de erupții keratolitice și se poate infecta bacterian.
Din acest motiv este necesară o igienă strictă, spălarea frecventă a picioarelor cu apă și săpun, utilizarea pulberilor absorbante și evitarea ciorapilor din fibre sintetice și a încălțămintei care nu permite o bună aerare și care împiedică evaporarea.
Mirosul caracteristic al transpirației abundente se datorează faptului că pielea corpului este populată de numeroase bacterii. La origine, transpirația nu are miros și doar contactul cu bacteriile de pe tegument determină mirosul neplăcut. La acest fapt se mai adaugă lipsa igienei corporale, administrarea unor medicamente (barbiturice, amfetamine), consumul de alimente bogate în proteine.