Sindromul picioarelor neliniștite (Restless Legs Syndrome - RLS) reprezintă nevoia irezistibilă de a mișca dintr-un picior (foarte rar din mâini).
Sindromul picioarelor neliniștite se manifestă prin nevoia imperioasă de a mișca picioarele (rar mâinile), iar dacă pacientul încearcă să le mențină în repaus, acuză senzații neplăcute de înțepături, furnicături, arsuri, mâncărimi, neliniște, nervozitate și chiar dureri în stadii mai avansate.
De obicei, simptomele se intensifică în timpul nopții, dereglând somnul pacientului, care fie suferă de insomnii, fie nu se trezește mai mereu odihnit.
Cele mai importante semne și simptome:
- nevoia irezistibilă de a mișca picioarele în repaus;
- apariția unor senzații neplăcute (furnicături, junghiuri, dureri, mâncărimi) care dispar la mișcare;
- mișcări periodice de flexie și extensie ale membrelor inferioare în timpul somnului;
- insomnie și somnolență diurnă;
- manifestările se întețesc seara și noaptea;
Orice persoană poate suferi de sindromul picioarelor neliniștite, indiferent de vârstă. Nu se pot estima numeric numărul celor afectați, aceștia fiind foarte mulți, unii manifestând periodic aceste simptome (în stadii incipiente), fiind astfel și mai greu de identificat.
S-a observat totuși că femeile sunt mai predispuse decât bărbații, formele severe sunt deținute de adulți și bătrâni, iar pentru cei cu moștenire genetică sindromul se manifestă încă din copilărie, dar evoluează lent.
Simptomele acestei maladii apar în repaus, în poziția culcat sau șezut și dispar sau se ameliorează când punem picioarele în mișcare. Nu este o boală gravă și majoritatea celor care suferă de această maladie nu merg la specialist pentru tratament. Însă este cauză de disconfort și afectează calitatea vieții pacientului. Deoarece furnicăturile și nevoia de a mișca picioarele apar mai ales seara, ele cauzează dificultatea de a adormi și probleme de somn.
Mulți din cei care suferă de sindromul picioarelor neliniștite acuză nevoia imperioasă de a-și mișca picioarele, fie prin mers, fie prin frecare unul de celălalt sau de așternut. Somnul se poate întrerupe de mai multe ori noaptea, din cauza acestor mișcări involuntare, iar a 2 zi apare senzația de oboseală, care afectează activitățile de zi cu zi.
De sindromul picioarelor neliniștite suferă mai multe femei decât bărbați. Simptomele apar, de regulă, la vârstă adultă și se agravează în timp. Manifestările severe apar de cele mai multe ori spre bătrânețe. Mecanismul de declanșare nu a fost clar evidențiat. El ar putea fi legat de un dezechilibru al dopaminei, substanță chimică care intervine în coordonarea mișcărilor.
Nivelul dopaminei se micșorează seara, ceea ce ar putea explica parțial apariția simptomelor neplăcute de la nivelul picioarelor. Sindromul picioarelor neliniștite ar putea fi cauzat și de o carență de fier, mineral ce intervine în producția de dopamină. S-a constatat că acest sindrom are şi o componentă genetică.
În ceea ce privește diagnosticul, nu există un test de sânge sau o altă investigație medicală prin care să poată fi identificată exact acest sindrom, însă specialistul poate stabili un diagnostic cu ajutorul anamnezei, punând întrebări despre senzațiile resimțite de pacient și momentul în care acestea apar. Medicul-specialist care tratează această afecțiune este neurologul, însă pacientul se poate adresa și la medicul de familie.
Persoanele care nu apelează la medic pentru a trata sindromul, reușesc să atenueze simptomele, însă doar temporar, prin mișcare: stretching, masaj, mișcări de gimnastică pentru membre, mers. Există tratament pe termen lung și acesta constă în agoniști dopaminergici sau preparate care conțin L-dopa, care cresc nivelul dopaminei.
Sindromul picioarelor neliniștite poate apărea și ca o complicație a unor afecțiuni precum insuficiența renală, diabetul sau anemia feriprivă. Uneori poate fi declanșat și de alcoolismul cronic sau de sarcină. Conform studiilor, între 25% și 40% dintre femei experimentează aceste simptome în cursul sarcinii. Din fericire, ele dispar după naștere. Dacă maladia apare ca o consecință a unei carențe de fier, tratamentul cu fier ameliorează simptomatologia. Unele medicamente, cum ar fintidepresivele, antihipertensivele, tranchilizantele, (unele terapii antialergice) pot să agraveze simptomele sindromului picioarelor neliniștite. Același efect îl au stresul și oboseala.
Persoanele afectate de sindromul picioarelor neliniștite descriu în diverse moduri semnele clinice pe care le resimt în poziție de repaus. Unii acuză furnicături, alții senzație de amorțeală, înțepături, mâncărimi, senzație de curent electric ce trece prin membrele inferioare, arsuri sau durere. Și locurile în care apar aceste simptome pot fi diferite: picioare, brațe, coapse.
Pentru a ameliora semnele clinice, se recomandă câteva schimbări ale stilului de viață. Evitați substanțele excitante, alimentele condimentate, alcoolul sau cafeaua, renunțați la fumat și schimbați medicamentele care agravează manifestările neplăcute. Stabilirea unui program de somn și evitarea cafeinei sau a exercițiilor fizice înainte de a merge la culcare ar putea preveni senzația de a mișca picioarele. Băile calde, compresele pot fi de ajutor.