Aceasta sarbatoare minunata - Invierea lui Hristos - o sarbatoresc crestinii din intreaga lume. In diferite tari s-au stabilit anumite obiceiuri si traditii, dar unele simboluri raman aceleasi peste tot.

Cel mai important atribut de Pasti este, desigur, icoana lui Isus Cristos, deoarece anume invierea lui se sarbatoreste in duminica Pastelui. Icoana simbolizeaza viata vesnica.

Mare accent este pus pe focul de Pasti, se aprinde in biserica o lumanare si se aduce acasa, iar restul lumanarii se ascunde sub acoperis si se pastreaza tot anul, scrie sanatatea.com. Astfel casa va fi pazita de furtuni.

Cele mai frecvente si indispensabile simboluri de Pasti sunt ouale rosii, pasca si conzonacul, care au intotdeauna un loc de onoare la masa de sarbatoare. Dupa postul mare, mai intai trebuie de mancat ouale rosii, sfintinte la biserica.

In ziua Invierii lui Hristos se dau oua rudelor si prietenilor, se servesc cei saraci si chiar se lasa in biserica. Culoarea rosie a oului de Pasti, semnifica varsarea de sange a lui Isus, cand a fost rastignit pe cruce pentru ispasirea pacatelor omenesti.

Oului sfintint i se atribuie si proprietăţi magice, se consedera ca daca arunci oul in foc, il poate stinge, de aceea el se pastra dupa icoane in caz de incendiu.

In Bulgaria multe oua vopsite se pun in jurul unui cozonac mare, apoi se ciocnesc si isi doresc unul altuia noroc. In Bulgaria, ca si in alte tari din Europa de Sud, cum ar fi Italia, de Pasti se sacrifica mielul.

Principalul fel de mancare la masa de Pasti in Italia este colomba, un fel de pasca cu aroma de lamaie, deseori acoperita cu migdale. La italieni, mielul se prepara la gratar si se serveste cu salata de ardei, masline, rosii si coptura cu branza si oua.

In duminica Pastelui pe piata de la Roma se aduna mii de oameni pentru a asculta felicitarea lui Papa. A doua zi de Pasti italienii merg la picnic cu vecinii si prietenii.

In Polonia,de Paste, se organizeaza festivaluri folclorice cu dansuri si cantari in jurul rugului. In aceasta zi, daca te speli cu apa din izvor reprezinta un semn bun - da putere si sanatate. Gospodinele in Joia Mare coc “baba” si “mazuriki”.”Baba” se coace din aluat dulce cu drojdii, in imense forme cilindrice, iar “mazuriki” reprezinta o coptura decorata cu oua din zahar, floricele din crema, ramurele de ciocolata.

In cazul in care vre-o gospodina lucreaza in ziua de vineri, atunci localitatea va fi pedepsita cu seceta. Pentru a evita acest lucru, trebuie sa inmoi covata(in care s-a facut aluatul) in lac. (P.O.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment