Infectiile virale acute ar putea fi cauza acumularii de "stricaciuni" la nivelul creierului si pot duce la problemele de memorie de mai tarziu, conform unui studiu recent al cercetatorilor americani.

Un grup de virusi agresivi, incluzandu-i pe aceia responsabili pentru racelile comune, poliomielita si diaree pot dauna unei zone importante din creier, cruciala pentru procesul de memorie, numite hipocampus, potrivit cercetatorilor. Virusii, numiti picornavirusi, infecteaza mai mult de un miliard de persoane din intreaga lume in fiecare an - oamenii contacteaza in medie doua sau chiar trei astfel de infectii pe an.
Infectiile virale pot cauza pierderi de memorie
Exista persoane care experimenteaza un numar ridicat de infectii cu picornavirusi pe durata intregii vieti. Acest lucru poate explica problemele severe de memorie ale persoanelor mai in varsta care nu au altfel de boli neurodegenerative, precum Alzheimer.

Experientele efectuate pe cobai au demonstrat ca soarecii care au fost infectati cu picornavirusi au prezentat ulterior si probleme de memorie, prin afectarea la nivelul hipocampusului.

Echipa de cercetatori au identificat totodata si un compus care diminueaza felul in care creierul este afectat de infectiile virale in cazul cobailor, lucru ce ar putea fi folosit si pentru oameni.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment