Circa 26 de ONG-uri din 9 oraşe ale republicii s-au întrunit la Chişinău, la cel de-al III-lea Forum al organizaţiilor neguvernamentale din  Moldova din domeniile HIV/SIDA şi tuberculoză, ce se va desfăşura în perioada 11-12 iunie.

Viorel Soltan, directorul Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate (Centrul PAS), a menţionat astăzi, la o conferinţă de presă, că la Forum vor fi abordate chestiuni ce ţin de  dezvoltarea societăţii civile implicate în controlul maladiilor social condiţionate TB şi HIV/SIDA, de fortificarea parteneriatului dintre structurile guvernamentale şi sectorul nestatal, de perfecţionarea bazei normative în domeniu, dezvoltarea ONG-urilor regionale etc.
La Chisinau a inceput un Forum al ONG-urilor din domeniile HIV/SIDA si tuberculoza
Gabriela Ionaşcu, coordonator naţional al Reprezentanţei UNAIDS la Chişinău, a specificat că Moldova a înregistrat în ultimii ani cele mai bune rezultate din regiune în ceea ce priveşte menţinerea sub control a răspîndirii infecţiei HIV. Astfel, datorită tratamentului enteroviral gratuit acordat mamelor seropozitive, nu au fost atestate cazuri de transmitere a infecţiei de la mamă la nou-născut. Totodată, în prezent este în scădere rata mortalităţii printre persoanele infectate, iar virusul a încetat să se mai răspîndească rapid printre grupurile cu risc sporit de îmbolnăvire.

În timpul Forumului vor avea loc sesiuni plenare, ateliere de lucru şi o expoziţie/concurs de postere. Evenimentul este finanţat din resursele Fondului Global de combatere a HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei, runda a 6-a. Forumul respectiv se întruneşte cu o periodicitate de 2 ani.

Potrivit datelor oficiale, în Moldova sînt înregistrate 5218 persoane purtătoare ale virusului HIV. În anul 2008, incidenţa globală (cazuri noi plus recidive) a tuberculozei a constituit 120,0 la 100 mii populaţie sau 4936 cazuri, ceea ce este cu 7,3 la sută mai puţin decît în anul 2007.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment