Circa 26 de ONG-uri din 9 oraşe ale republicii s-au întrunit la Chişinău, la cel de-al III-lea Forum al organizaţiilor neguvernamentale din  Moldova din domeniile HIV/SIDA şi tuberculoză, ce se va desfăşura în perioada 11-12 iunie.

Viorel Soltan, directorul Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate (Centrul PAS), a menţionat astăzi, la o conferinţă de presă, că la Forum vor fi abordate chestiuni ce ţin de  dezvoltarea societăţii civile implicate în controlul maladiilor social condiţionate TB şi HIV/SIDA, de fortificarea parteneriatului dintre structurile guvernamentale şi sectorul nestatal, de perfecţionarea bazei normative în domeniu, dezvoltarea ONG-urilor regionale etc.
La Chisinau a inceput un Forum al ONG-urilor din domeniile HIV/SIDA si tuberculoza
Gabriela Ionaşcu, coordonator naţional al Reprezentanţei UNAIDS la Chişinău, a specificat că Moldova a înregistrat în ultimii ani cele mai bune rezultate din regiune în ceea ce priveşte menţinerea sub control a răspîndirii infecţiei HIV. Astfel, datorită tratamentului enteroviral gratuit acordat mamelor seropozitive, nu au fost atestate cazuri de transmitere a infecţiei de la mamă la nou-născut. Totodată, în prezent este în scădere rata mortalităţii printre persoanele infectate, iar virusul a încetat să se mai răspîndească rapid printre grupurile cu risc sporit de îmbolnăvire.

În timpul Forumului vor avea loc sesiuni plenare, ateliere de lucru şi o expoziţie/concurs de postere. Evenimentul este finanţat din resursele Fondului Global de combatere a HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei, runda a 6-a. Forumul respectiv se întruneşte cu o periodicitate de 2 ani.

Potrivit datelor oficiale, în Moldova sînt înregistrate 5218 persoane purtătoare ale virusului HIV. În anul 2008, incidenţa globală (cazuri noi plus recidive) a tuberculozei a constituit 120,0 la 100 mii populaţie sau 4936 cazuri, ceea ce este cu 7,3 la sută mai puţin decît în anul 2007.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment