Diversitatea genurilor de muzica astazi mplica, la rândul sau, si o mai mare diversitate de preferinte muzicale.

Fiind în fruntea unui post de radio la Edinet pe parcursul unei perioade de circa cinci ani de zile, în acest rastimp am reusit destul de bine sa înteleg tâlcul vorbei care spune ca e imposibil sa cuprinzi necuprinsul.

De aceea am renuntat la ideea de a face pe plac tuturora. Tinând cont de faptul ca menirea unui post de radio consta nu în ultimul rând în cultivarea gustului estetic al radioascultatorului, promovarea valorilor culturale, aici fiecare încearca, în masura posibilitatilor, sa-si aduca contributia, fie ea cât de modesta.
Frumoasa este diversitatea
Pledam pentru ca ascultatorul sa înteseaga ca nimic nu se poate compara cu ceea ce este al lui si numai al lui, irepetabil, inconfundabil cu altceva, ceea ce îl exprima pe el însusi, indiferent de faptul sub ce forma se manifesta aceasta: în grai, în port, iar în cazul dat, în muzica. Nu înzadar poetul Grigore Vieru spunea ca "un cântec împrumutat nu poate astâmpara setea si foamea de frumos a sufletului".

Fiind întru totul de acord cu marele nosrtu poet, nu încercam nici noi sa traim "din împrumut". Cu toate ca suntem în emisie 24 de ore din 24, fara a retransmite programele altor posturi de radio, cromatica muzicala a emisiunilor este destul de bogata, variata si în fiecare zi alta. Si cel mai mare spectru din ea îi revine muzicii autohtone.

Altfel nici ca se poate, doar suntem un popor cu bogate traditii musicale, lasate de la strabuni. Si tot de la ei am mostenit dragostea fata de cântec. Pacat numai ca în ultimul timp tot mai des ne facem a uita de aceasta comoara inestimabila. Cu regret, astazi la tot mai putine posturi de radio poti sa audiezi piese muzicale interpretate de artistii nostri, nemaivorbind de cele folclorice, în acest context consider ca e destul de binevenita decizia CCA care prevede ca ponderea creatiei musicale autohtone în volumul total de emisie muzicala a posturilor de radio sa constituie nu mai putin de 20 %.

Da, poate pentru cineva este o masura de constrângere, dar benefica în sensul ca nu ne va permite sa ne saracim pe sine însusi, cel putin sufleteste.

Ne bucuram nespus când prin melodiile pe care le difuzam, reusim sa scoatem din anonimat vreun interpret din partea locului, încercam un sentiment de o enorma satisfactie sufleteasca, deoarece datorita radioului "Sanatatea" asa formatii folclorice ca "Padureanca", "Semanatorii", "Lastarii" si intepreti ca Mihai Caraivan, Valentina Potapii, Li-liana Rosea, Vitalie Lazar, Margareta Luta au devenit cunoscuti si îndragiti de radioascultatori.

Ne straduim sa nu-i uitam nici pe cei care au croit cândva drum adevaratei arte a poporului nostru, în fiecare zi de la orele 5.00 pâna la 7.00 transmitem emisiunea-concurs "Popas folcloric"- un florilegiu mereu proaspat, ce vine sa îndulceasca dimineata omului de la sat, care la aceasta ora deja nu mai are somn din cauza multimii de griji ce îl împresoara.

Dupa orele 7.00, când intervine în direct moderatorul, acesta de asemenea se îngrijeste ca nu numai ceea ce vorbeste el sa fie si ceea ce se cânta - la fel sa ajunga la sufletul si inima celui ce asculta. Insa aceasta nici pe departe nu înseamna ca negam valoarea muzicii straine. Pur si simplu, în grila de emisie fiecare îsi are locul sau. Acesteia îi revin o serie de emisiuni, astfel încât melomanul de astazi sa nu se simta nici pe o clipa uitat.

Asa ca chiar si în cadrul programului computerizat de noapte raportul melodiilor autohtone, moldovenesti, rusesti si straine este programat respectiv de 2:1:1:1. In asa mod, dorim ca radioascultatorii sa se bucure si sa cunoasca cel putin o parte din ceea ce înseamna frumusetea spirituala a poporului nostru, ea fiind exprimata la suprema valoare în propriile cântece, sa o transmita mai departe copiilor sai, aratân-du-le astfel cât de bogati suntem. (Vasile SOFRONIE, director radio "Sanatatea", doctor în medicina)

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

RECENT

Despre tonifierea abdomenuluiDespre tonifierea abdomenului
26.03.2019

Mușchii abdominali reprezintă una dintre primele zone pe care multe persoane sunt dornice să le lucreze din moment ce încep sa piardă  [ ... ]

Aloe Vera, beneficii tămăduitoareAloe Vera, beneficii tămăduitoare
26.03.2019

Aloe vera a rămas până în zilele noastre un leac de încredere care rezistă cu stoicism în fața produselor avansate pe care cercetăt [ ... ]

Urzica, proprietăți curativeUrzica, proprietăți curative
25.03.2019

Urzica este curativă începând de la rădăcină, continuând cu tulpina și frunzele și terminând cu florile.
Urzica prezintă numeroa [ ... ]

Gălbenele, beneficiiGălbenele, beneficii
25.03.2019

Gălbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbenă a florilor pe care acestea le produc.
Beneficiile gălbenelelor Uz i [ ... ]

Rostopasca - o plantă cu multiple proprietăți curativeRostopasca - o plantă cu multiple proprietăți curative
25.03.2019

Rostopasca este o plantă cu multiple proprietăți curative, recunoscută și folosită pentru efectele sale vindecătoare încă din antic [ ... ]

Impetigo, o infecție contagioasă a pieliiImpetigo, o infecție contagioasă a pielii
25.03.2019

Impetigo este o infecție contagioasă a pielii, care afectează mai ales copiii și nou-născuții. Se prezintă sub forma unor vezicule ro [ ... ]

Apendicita - urgență chirurgicală abdominalăApendicita - urgență chirurgicală abdominală
22.03.2019

Apendicita este cea mai frecventă urgență chirurgicală abdominală, și constă în inflamația apendicelui. Această afecțiune apare f [ ... ]

Xeroftalmia, sindromul ochilor uscațiXeroftalmia, sindromul ochilor uscați
22.03.2019

Sindromul ochilor uscați, numit și keratoconjunctivită uscată sau xeroftalmia, apare și din cauza lipsei îndelungate de lubrifiere și [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment