Pe domnul Vasile Sofronie l-am gasit in birou. Apropo, el indeplineste nu numai functia de director al Centrului Judetean de medicina preventiva, ci si de director al postului de radio prin eter "Sanatatea" din municipiul Edinet. L-am gasit coplesit, framantat de multiplele griji din ambele domenii, pe care le coordoneaza.

- Sa va spun sincer, - imi marturisi Vasile Sofronie, - sunt preocupat, in egala masura si de dezvoltarea retelei de difuzare prin eter a emisiunilor radioului. Urmaresc scopul ca ele sa aiba un auditoriu cat mai mare: de la Briceni pana la Balti, fiecare localitate sa receptioneze programul nostru radiofonic.
La "Sanatatea" - e sanatate
...Acum 3 ani, Domnia sa, studiind serios Legea Audiovizualului, alte acte legislative si normative, doleantele ascultatorilor si participand la diferite concursuri republicane investitionale, a hotarat sa solicite licenta de emisie pentru postul de radio prin eter "Sanatatea". Creand un colectiv de specialisti, a intocmit grila de emisie, care chiar din primele zile si-a luat drept calauza vorba inaripata "Nimic nu este eficient si nimic nu costa mai ieftin ca preventia".

In acest context, colectivul de creatie preponderent abordeaza problemele legate de domeniul sanatatii. Volumul principal din grila de emisie care contine un spectru larg de emisiuni, il ocupa divertismentul medical-muzical: sfaturi medicale, relatari din teritoriu, informatii. Zilnic tematica educatia pentru sanatate si promovarea ei are un volum de circa 6 ore. Acestea sunt incadrate in divertismentul medical-muzical de dimineata si dupa masa.

Un compartiment deosebit il constituie blocul de stiri din judet si din intreaga tara care se difuzeaza de 4 ori pe zi.

- Un sir de emisiuni, - povesteste interlocutorul meu, - sunt dedicate tineretului de astazi. Emisiunile-concurs "Intelect Show", "Junior Show", emisiunile propriu-zise "In voga", "ABC-ul democratiei", "Top-10", "Picatura", urmaresc scopul de educa o personalitate multilateral dezvoltata, constienta de drepturile, responsabilitatile ei in societate, formarea unei conceptii sanatoase despre tot ce e frumos.

Pentru promovarea culturii autohtone, a talentelor indeosebi de pe teritoriul judetului, se difuzeaza emisiunile bilunare: "Mozaic cultural" si "Popas folcloric".

O buna parte din emisiuni au ca tematica problemele mediului ambiant si protectia apei potabile. Ele sunt intitulate: "Apa - izvorul vietii", "Apa potabila si sanatatea", "Aqua codex", reflectand pe larg aspectele legate de cadrul legal acvatic.

Pentru a aduce la cunostinta populatiei activitatea functionarilor din teritoriul judetului, saptamanal este difuzata emisiunea "Invitati la microfon", cu dutata de o ora.

Intru imbogatirea spectrului auditiv al radioului permanent se difuzeaza maxime, ce vizeaza atat sanatatea fizica, cat si cea spirituala.

Nu uita colaboratorii condusi de Vasile Sofronie nici de educatia crestina a populatiei. Prin inrermediul emisiunii saptamanale "Din tezaurul ortodoxiei" ce dureaza 30 minute si-i pregatita de parohiile din Edinet si Briceni, ascultatorii au posibilitatea reala de a se infrupta din plin din bogatia culturii ortodoxe.

Luand cunostinta de activitatea de creatie a postului de radio "Sanatatea", am fost placut surprins ca toate emisiunile, incluse in grila de emisie, sunt proprii, realizate cu concursul pedagogilor, medicilor, specialistilor din localitatile judetului. Mai mult chiar, administratia postului de radio, tine legaturi stranse cu administratiile publice locale. Fiind o institutie non-profit, ea se bucura de mare autoritate in randurile ascultatorilor. Despre aceasta vorbeste elocvent si numarul de scrisori parvenite la redactie, cat si nenumaratele apeluri telefonice in cadrul emisiunilor in direct.

Inca o noutate - cei din Edinet publica programul saptamanal in ziarul judetean "Nord Info", in buletinul "Sanatatea", editat de Centrul de Promovare a Sanatatii si Educatie pentru Sanatate.

Studiind activitatea postului de radio "Sanatatea", am ajuns la concluzia ca membrii colectivului se straduie sa patrunda in esenta tematicii propuse si sunt sigur ca experienta lor ar fi utila si pentru alte posturi din tara. Vladimir Nicorici, Jurnalist (Panoramic TV)

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

RECENT

Despre tonifierea abdomenuluiDespre tonifierea abdomenului
26.03.2019

Mușchii abdominali reprezintă una dintre primele zone pe care multe persoane sunt dornice să le lucreze din moment ce încep sa piardă  [ ... ]

Aloe Vera, beneficii tămăduitoareAloe Vera, beneficii tămăduitoare
26.03.2019

Aloe vera a rămas până în zilele noastre un leac de încredere care rezistă cu stoicism în fața produselor avansate pe care cercetăt [ ... ]

Urzica, proprietăți curativeUrzica, proprietăți curative
25.03.2019

Urzica este curativă începând de la rădăcină, continuând cu tulpina și frunzele și terminând cu florile.
Urzica prezintă numeroa [ ... ]

Gălbenele, beneficiiGălbenele, beneficii
25.03.2019

Gălbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbenă a florilor pe care acestea le produc.
Beneficiile gălbenelelor Uz i [ ... ]

Rostopasca - o plantă cu multiple proprietăți curativeRostopasca - o plantă cu multiple proprietăți curative
25.03.2019

Rostopasca este o plantă cu multiple proprietăți curative, recunoscută și folosită pentru efectele sale vindecătoare încă din antic [ ... ]

Impetigo, o infecție contagioasă a pieliiImpetigo, o infecție contagioasă a pielii
25.03.2019

Impetigo este o infecție contagioasă a pielii, care afectează mai ales copiii și nou-născuții. Se prezintă sub forma unor vezicule ro [ ... ]

Apendicita - urgență chirurgicală abdominalăApendicita - urgență chirurgicală abdominală
22.03.2019

Apendicita este cea mai frecventă urgență chirurgicală abdominală, și constă în inflamația apendicelui. Această afecțiune apare f [ ... ]

Xeroftalmia, sindromul ochilor uscațiXeroftalmia, sindromul ochilor uscați
22.03.2019

Sindromul ochilor uscați, numit și keratoconjunctivită uscată sau xeroftalmia, apare și din cauza lipsei îndelungate de lubrifiere și [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment