Hainele se vor transforma radical in viitor. Ele ne-ar putea monitoriza starea sanatatii proteja de virusi. Mai mult, ele ar putea chema ajutoare in caz de urgenta. O uniforma inedita, creata de cercetatorii de la Universitatea din Michigan, este capabila sa alerteze posul de comanda atunci cand un politist este ranit.

Cercetatorii nu au mai apelat la conductorii optici si metalici, care tind sa fie fragili. “Am gasit o metoda mult mai simpla, prin combinarea a doua fibre, una naturala si alta creata prin nanotehnologie”, a declarat profesorul Nicolas Kotov. Tehnologia foloseste nanotuburi de carbon, de 50.000 de ori mai subtiri decat firul de par, dar care pot fi de 40.000 de ori mai lungi. Nanotuburile sunt foarte rezistente si conduc caldura si electricitatea.
Imbracamintea inteligenta. S-au inventat hainele care isi schimba culoarea, produc caldura sau alerteaza medicul
Kotov s-a gandit ca, prin schimbarea conductivitatii in prezenta sangelui, hainele inteligente ar putea transmite un semnal catre telefoanele mobile sau alte dispozitiv de comunicatii. Aceeasi tehnologie ar putea fi folosita pentru a monitoriza diverse functii vitale, precum pulsul si presiunea sangvina. Nanotehnologia nu este insa lipsita de critici. Ea implica controlul asupra materiei la scara atomica sau moleculara. In randul oamenilor de stiinta exista o dezbatere cu privire la micile masini, unele capabile sa se automultiplice, care ar putea face mai mult rau decat bine, mai ales in domeniul medical, farmaceutic sau electronic.

De asemenea, cercetatorii de la o universitate britanica au inventat un film de plastic flexibil care este conductor. Ei cred ca vor lansa o noua moda. Oamenii vor purta haine confectionate din filmul lor, compus din mii de mici diode care emit lumina. Aceasta ar putea face ca hainele sa-si schimbe culoarea dupa dorinta. O firma din Seattle a creat la randul ei textile din bumbac cu componente antimicrobiene, capabile sa ucida virusii si agentii patogeni.

La New York, o echipa de cercetatori a dezvoltat un proces care foloseste cerneala pentru a conduce electricitatea, astfel incat circuitele pot fi printate la fel ca un ziar. Frumusetea acestui proiect este ca el poate fi aplicat pentru imbracaminte. De cate ori vom dori, camasa sau sacoul s-ar putea incalzi sau raci.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment